Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 11.06.2014. 13:15
  • Primorsko-goranska

Obavijest maslinarima

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 56
  • 4
  • 0

Nastavno na preporuku od 02.06.2014. Na praćenim punktovima i dalje bilježimo let karpofagne generacije maslinovog moljca (Prays oleae), ovog tjedna već nižeg intenziteta. Veličina plodića je različita ovisno o lokalitetu, sortimentu te o postotku zametnutih plodova. U najvećem broju nasada veličina plodića dosegla je veličinu 3-5 mm, iako ima nasada u kojima je plodić još uvijek veličine 1,2-2 mm kao i nasada u kojima veličina plodića prelazi 5 mm. Maslinov moljac preferira odlaganje jaja na plodiće veličine 4-5 mm. Upozoravamo da i dalje lokalno bilježimo sporadično prisustvo maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) stoga upućujemo na redovno pregledavanje nasada na prisutnost ovog štetnika vrlo pažljivim vizualnim pregledima, otresanjem grana na bijelu podlogu i proveravanjem ima li na plodiću uboda.

Maslinari koji u posljednjih nekoliko dana to nisu obavili, preporučeno tretiranje protiv karpofagne generacije maslinovog moljca upućujemo da to učine što prije, a ovo tretiranje nikako ne bi smjeli preskočiti maslinari koji nisu suzbijali cvjetnu generaciju maslinovog moljca. Također, upozoravamo da intenzitet pojave svrdlaša u narednom razdoblju može varirati ovisno o lokalitetu, do tada provedenim mjerama zaštite te provedenim mjerama zaštite u prethodnim sezonama. Stoga je dopuštene mjere zaštite potrebno provesti ovisno o intenzitetu pojave štetnika na pojedinom nasadu. Prema potrebi tretiranje ponoviti. Posebnu pozornost treba obratiti u tradicionalnim maslinicima u kojima se ne provode redovne mjere zaštite protiv glavnih štetnika masline te u maslinicima koji se nalaze u neposrednoj blizini zapuštenih i neobrađenih maslinika.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). Korisnik ne smije posjedovati, sklašititi ili primjenjivati srdstva koja nisu registrirana u Republici Hrvatskoj. Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB dužni su voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija se može voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner