Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 10.06.2014. 15:00
  • Istarska

Obavijest maslinarima

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 130
  • 1
  • 0

Maslinarima s područja Istre preporučujemo da u narednih nekoliko dana izvrše zaštitu svojih maslinika usmjerenu protiv druge generacije maslinovog moljca (Prays oleae). Štete od ove generacije očituju se u opadanju plodova tijekom kolovoza. Ovo tretiranje nikako bi smjeli izostaviti maslinari koji nisu izvršili zaštitu svojih maslinika protiv prve generacije maslinovog moljca. Preparati koje preporučujemo u tu svrhu su preparati na bazi dimetoata (Rogor 40, Chromgor, Perfekthion, Calinogor). Maslinarima koji su uključeni u integrirani sustav proizvodnje dopušteno je korištenje preparata na bazi Bacillus thurigiensis.

Također upozoravamo maslinare s područja južne Istre na prisustvo maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribripennis). Ovaj štetnik najveće štete čini na malim plodovima uzrokujući njihovo crnjenje i otpadanje. Napomena: Rogor 40 u Hrvatskoj je registriran i za suzbijanje maslinovog svrdlaša. Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). Preparate koristiti prema uputama proizvođača, a nakon tretiranja popuniti evidencijsku listu o uporabi SZB!

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.
Marina.Kocijancic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!