Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 06.06.2014. 14:00
  • Šibensko-kninska

Obavijest maslinarima!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 58
  • 4
  • 0

Maslina je u obalnom području županije završila sa cvatnjom a plodovi su ovisno o lokalitetu i sorti veličine cca 4 mm (glavica šibice). U lovkama na kontrolnim punktovima bilježi se pojačan let 2 generacije maslininog moljca (Prays oleae), a broj plodova koji su ostali nakon cvatnje posebno na sorti oblici manji je u odnosu na prosjek.

Zbog navedenog u narednom periodu, idući tjedan, potrebno je masline zaštiti od druge generacije maslininog moljca. Za suzbijanje gusjenica I i II razvojnog stadija mogu se koristiti pripravci Baturad WP, ili Biobit WP dozvoljeni i u ekološkoj proizvodnji.

Osim navedenih može se koristit jedan od pripravaka čija je aktivan tvar dimetoat (Rogor 40, Chromgor 40, Perfekthion, Ritam, Sistemin E-40, Calinogor). U Skradinskom zaleđu posebno na sorti krvavici plod masline je manji od 4 mm pa sa zaštitom treba pričekati još nekoliko dana.

Upozoravaju se maslinari koji su proteklih godina imali veće štete od napada maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) da u narednom periodu pozornije prate pojavu ovog štetnika u svojim nasadima. Svrdlaš se vizualnim pregledom teže uočava pa se preporuča u jutranjim satima vršiti otresanje grana na bijelu podlogu

Za suzbijanje svrdlaša registriran je pripravak Rogor 40. Pripravke koristiti prema uputama proizvođača! Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja trebaju ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja potrebno je poropisno zbrinuti.

Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.
e-mail: Gordana.Kozaric-Silov@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.