Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 10.05.2014. 08:45
  • Koprivničko-križevačka

Obavijest maslinarima

Obavijest Savjetodavne službe za voćare

  • 81
  • 5
  • 0

Upozoravamo maslinare na lokalno povećanu aktivnost više vrsta pipa, najčešće Otiorrhynchus vrsta. Ove vrste pipa ne lete, u krošnju dolaze penjući se po deblu. U krošnji se sada hrane mladim lišćem ali i cvjetnim resama. Za lov pipa preporučamo postavljenjelovnih pojaseva koji mogu biti trakasti ljepljivi ili nitasti tekstilni.

Također, i dalje uočavamo aktivnost potkornjaka. U maslinicima preporučamo postavljanje lovnih grana, izradu lovnih svježnjeva, postavljanje lovnih posuda ili lovnih ploča.

Lovni svežanj se izrađuje od desetak svježe odrezanih grančica promjera do 1 cm i dužine do 30 cm. Tako pripremljeni lovni svežnjevi privezuju se u krošnju. Za lov potkornjaka moguće je koristiti lovne posude s etilnim alkoholom i crvene ljepljive ploče. Lovne svežnjeve iz krošnje i ostavljene lovne grane na tlu potrebno nakon ubušavanja potkornjaka iznijeti iz maslinika i uništiti.

Na pojedinim lokalitetima zabilježena je intenzivnija pojava ružičara. Ružičari se hrane cvjetnim resama. U nasadima s većom prisutnošću ovih štetnika moguće je postaviti lovne posude za masovni lov. Lovne posude za masovni lov ružičara trebaju biti veće zapremine (5-10 l) po mogućnosti plave boje u koje se do polovice ulijeva voda s dodatkom eteričnog ulja anisa.

Zabilježena je pojava maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) za sada u nižem i sporadičnom intenzitetu i to u nasadima u kojima nisu provedene preporučene mjere zaštite protiv maslinovog moljca.

Upućujemo maslinare da u narednom razdoblju, posebice krajem cvatnje pa sve do okoštavanja redovito (minimalno jednom tjedno) pregledavaju nasade na prisutnost ovog štetnika. Vrijeme intenzivnije pojave svrdlaša uglavnom se poklapa s rokovima suzbijanja karpofagne generacija maslinovog moljca na što ćemo upozoriti u narednim obavijestima. Intenzitet pojave svrdlaša u tom najosjetljivijem razdoblju može biti različit ovisno o lokalitetu, ovisno o do tada provedenim mjerama zaštite, ovisno o provedenim mjerama zaštite u prethodnim sezonama.

Stoga je, dopuštene mjere zaštite potrebno provesti ovisno o intenzitetu i vremenu pojave štetnika u pojedinom nasadu. Prema dosadašnjim iskustvima svrdlaš najveće štete čini tik nakon oplodnje na malim plodićima uzrokujući njihovo crnjenje i otpadanje što uglavnom prolazi nezapaženo. Štetnik se uočava vrlo pažljivim vizualnim pregledima ili otresanjem grana na bijelu podlogu. Posebnu pozornost treba obratiti u maslinicima u kojima se ne provode redovne mjere zaštite protiv glavnih štetnika masline te u maslinicima koji u neposrednoj blizini zapuštenih i neobrađenih maslinika.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina.

Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Autor: Karmen Karlić, dipl.inž.agr.


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner