Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 28.03.2014. 10:00
  • Primorsko-goranska

Obavijest maslinarima!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 60
  • 3
  • 0

Upozoravamo maslinare na povećanu aktivnost potkornjaka. U maslinicima preporučamo dio orezanih grana, nakon rezidbe, ostaviti na tlu kao lovne grane zapotkornjake. U manjim nasadima preporučamo izradu lovnih svežnjeva. Lovni svežanj se izrađuje od desetak svježe orezanih grančica promjera do 1 cm i dužine do 30 cm. Tako pripremljeni lovni svežnjevi privezuju se u krošnju. Za lov potkornjaka moguće je koristiti lovne posude s etilnim alkoholom ili crvene ljepljive ploče. Lovne svežnjeve iz krošnje i ostavljene lovne grane na tlu potrebno nakon ubušavanja potkornjaka iznijeti iz maslinika i spaliti.

Nakon obavljene rezidbe maslinarima preporučamo obaviti tretiranje protiv paunovog oka (Spilocaea oleagina) posebice nasada u kojima prevladavaju na ovu bolest osjetljivije domaće sorte kao i nasade u kojima su do sada izostala preporučena tretiranja. Radi preventivne zaštite nove lisne mase moguća je primjena pripravaka na osnovi bakra (trgovačkog naziva Neoram WG, Nordox 75 WG, Cuprablau Z, Nordox Super 75*, Kocide DF*, Cuprablau Z Ultra*) Pripravcima označenim* registracija ili dozvola istekla/ukinuta 1.7.2013. krajnji rok za primjenu i prodaju zaliha 1.1.2015. Pripravci na osnovi bakra primijenjeni u ovom periodu smanjuju širenje bakterijske bolesti raka masline (Pseudomonas savastanoi) te dezinficiraju rane nakon provedene rezidbe.

Protiv paunovog oka također je moguća primjena pripravaka na osnovi krezoksim-metila (trgovačkog naziva Stroby WG), tebukonazola i trifloksistrobina (trgovačkog naziva Nativo 75 WG)ili difenkonazola (trgovačkog naziva Difcor).

Maslinari upisani u Upisnik integriranih proizvođača primjenjuju sredstva za zaštitu bilja sukladno Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća za 2014. godinu. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]