Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 07.07.2014. 13:05
  • Vukovarsko-srijemska

Obavijest građanima!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 47
  • 2
  • 0

Ambrozija, imundžik ili partizanka (Ambrosia artemisifolia) prisutan je i opasan korov u našem kraju. Biljka je jednogodišnja, što znači da se širi sjemenom. Dug joj je period klijanja - niče tijekom cijelog ljeta, stoga joj je otežano suzbijanje i mnogi ju herbicidi propuste. Cvjetovi su skupljeni u duge grozdaste cvati na vrhu stabljike i grana. Cvjetaju od srpnja do rujna, a sjeme zri od rujna do listopada. Karakteristična joj je velika proizvodnja polena koji izaziva alergije u ljudi i životinja.

Korov je prisutan u okopavinama kao duhan, suncokret, kukuruz, soja, šećerna repa, krumpir te vrtovima ali i putovima, rubovima parcela, kanalima i ostalim nepoljoprivrednim površinama. Poljoprivrednici su uvidjeli probleme koje izaziva ovaj korov (oduzimanje hranjiva i vode kulturnoj biljci) te primjenjuju mjere zaštite svojih kultura - kemijske, agrotehničke i mehaničke.

Problem predstavljaju i nepoljoprivredne površine na kojima u ljetne mjesece možemo vidjeti izrasle i procvjetale biljke ambrozije. Stoga, apeliramo na poljoprivrednike ali i sve ostale građane, vlasnike i korisnike voćnjaka, vrtova, vikendica i sličnih površina koje su omeđene kanalima i putovima, da unište ovaj opasan korov u ranijoj fazi rasta, odnosno dok je mali i tek niče, te su sve mjere zaštite efikasnije i lakša je primjena. Nikako ne dozvoliti da se rascvjeta i stvori sjeme te tako nastavi širenje i u slijedećoj godini. Kod mehaničkog suzbijanja ne samo odsijecati vrhove, jer iz bočnih grana se nastavi rast, već isčupati cijelu biljku iz tla. Napomena: u kontrolama koje provodi APPRRR kod mjera višestruke sukladnosti na kontroliranim parcelama naročito se obraća pažnja na pristunost Ambrozije i Abutilona. Zato je važno njihovo suzbijanje na svim parcelama!

Mira Živković, dipl. inž.
Mira.Zivkovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner