Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro-turistički klaster Lepoglava
  • 23.08.2022. 10:30

Novootvorena linija za preradu voća i povrća u Lepoglavi preradila više od dvije tone voća

Uzgajam sibirsku borovnicu, pa sam i ja, kao i nekoliko drugih OPG-ova koji se bave uzgojem voća u okolici Lepoglave, već nekoliko godina nastojala doći do ovakve linije za preradu, rekla nam je mag. Nataša Veić, predsjednica Agro-turističkog klastera Lepoglava.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.375
  • 123
  • 1

Na liniji za preradu voća i povrća, koja je uređena u nekadašnjoj automehaničarskoj radionici kraj Gaveznice, jedinog fosilnog vulkana u Hrvatskoj, zahvaljujući donaciji Turske agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA), članovi Agro-turističkog klastera Lepoglava u samo dva mjeseca već su preradili više od dvije tone voća.

"Uzgajam sibirsku borovnicu, pa sam i ja, kao i nekoliko drugih OPG-ova koji se bave uzgojem voća u okolici Lepoglave, već nekoliko godina nastojala doći do ovakve linije za preradu voća i povrća", rekla nam je mag. Nataša Veić, predsjednica Agro-turističkog klastera Lepoglava.

Kada se bavite poljoprivredom, kaže, najbolje je da primarni proizvod možete odmah plasirati na tržište. "No, kod bobičastog voća to, nažalost, nije tako", istaknula je. Njihova udruga naravno, nije imala sredstava za takvu investiciju, ali su ipak uspjeli zahvaljujući pukom slučaju. U rujnu prošle godine poslali su zamolbu Veleposlanstvu Turske u Zagrebu za donaciju kojom bi nabavili liniju za proizvodnju sokova od voća i povrća, iako ni sami nisu vjerovali da bi nešto od toga moglo biti.

Za sat vremena 150 litara soka - proradila prva linija za preradu voća i povrća u Lepoglavi

"No, već polovicom listopada su me kontaktirali iz Turske agencije za suradnju i koordinaciju i priopćili mi da im se naša ideja dopada i da su ju spremni podržati, budući da TIKA primarno financira upravo projekte vezane uz žene, mlade i poljoprivrednike", ispričala nam je Veić. Krajem prošle godine obavijestili su ih da je projekt prošao, prikupili su svu traženu dokumentaciju, proveden je postupak javne nabave za liniju EUCLID tip S 150, koju su postavili u prostor koji im je dodijelila Varaždinska županija, a koji su uredili članovi njihovog klastera. "Linija je s radom počela sredinom lipnja i prilično smo zadovoljni", Veić.

Linija vrijedna 300 tisuća kuna

Zahvaljujući donaciji Turske agencije za suradnju i koordinaciju, vrijednoj 300 tisuća kuna, Klaster je kupio stroj za pranje voća, mlin za voće i povrće, hidrauličku prešu za voće i povrće, pasterizator, punilicu i kadu za hlađenje staklenih boca.

"Iako još uvijek puno potencijalnih korisnika naših usluga i ne zna za ovu liniju u Lepoglavi, svaki dan imamo sve više i više posla", dodala je Veić rekavši da njezin kapacitet iznosi 150 litara na sat proizvedenog soka.

Do sada su najviše prerađivali kupine i američke borovnice, upravo ovih dana zahuktava se i prerada aronije, a onda ih očekuju kruške i jabuke. "Danas ćemo primjerice, preraditi oko 600 kilograma aronije, od koje ćemo dobiti nešto više od 300 litara soka", istaknula je. Kako kaže, preradom voća dobivaju potpuno prirodni sok, u postupku prerade ne dodaju ni šećere, vodu, niti kiseline, sok koji iscuri iz preše se pasterizira i hladi i potpuno je prirodan.

Sok je potpuno prirodan

"Svatko tko dođe kaže nam kako je odlično da je u ovom kraju otvorena ova linija, jer su voćari iz ovoga kraja prije morali odlaziti u Međimurje ili još dalje, kako bi preradili voće, što je povećalo njihove troškove i utjecalo na prodajnu cijenu soka", rekla je predsjednica Agro-turističkog klastera Lepoglava.

Regionalno središte za preradu voća

Korisnici usluge prerade voća i povrća u ovom pogonu nisu tek s područja Lepoglave, nego i s cijelog područja Varaždinske županije, ali i iz susjedne, Krapinsko - zagorske županije. Stoga u ovom agro-turističkom klasteru već razmišljaju i o novim investicijama, kako bi njihov pogon s vremenom prerastao u regionalno središte za preradu voća i povrća.

"Upravo smo pred završetkom osnivanja poljoprivredne zadruge koja bi se bavila preradom voća, jer nam je cilj ujediniti što više malih proizvođača, koji bi svoje proizvode prodavali preko zadruge, u koju će biti uključen i naš klaster", napomenula je Veić. Ta će im pravna forma, kaže ona, olakšati i nabavu još nekih uređaja koji su im potrebni kako bi mogli praviti i džemove. Planiraju nabaviti i punilicu za bag in box, pogotovo za sok od jabuke, jer su za njega staklene boce naprosto preskupe.

Do sada prerađivali kupine,američke borovnice i aroniju, a očekuju ih kruške i jabuke.

"Kao zadruga ćemo se moći lakše prijavljivati i na natječaje", dodala je rekavši da imaju volju raditi i puni smo entuzijazma, pa se nada da će ih podržati i Ministarstvo poljoprivrede, Grad Lepoglava i Varaždinska županija, kako bi u sljedećoj fazi ovdje uredili i kušaonicu prirodnih i zdravih sokova te trgovinu sa sokovima, džemovima i drugim proizvodima te vrste.

"Vjerujem da bi na taj način potaknuli ljude da uređuju svoje voćnjake, od kojih su nažalost, mnogi zapušteni", napominje Veić. Da bi u cijelosti završili sve što planiraju, kaže, moraju uložiti još oko 200 tisuća kuna. S vremenom planiraju širiti proizvodnju i zaposliti dvoje ili troje djelatnika. Plan im je da s vremenom prerastu u regionalni pogon za preradu voća.

"U ovom kraju je puno voćara, oko nas je puno voćnjaka, pa sigurno imamo perspektivu, a imamo i volje i snage da u cijelosti realiziramo projekt o kojem smo još prošle godine mogli samo sanjati", zaključila je predsjednica Agro-turističkog klastera Lepoglava.


Fotoprilog


Tagovi

Linija Prerada voća i povrća Nataša Veić Agro-turistički klaster TIKA


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?