Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donacija
  • 22.06.2022. 12:00
  • Varaždinska, Lepoglava

Za sat vremena 150 litara soka - proradila prva linija za preradu voća i povrća u Lepoglavi

U Lepoglavi je s radom počela prva linija za preradu voća i povrća u sokove i to zahvaljujući Turskoj agenciji za suradnju i koordinaciju (TIKA) koja je Agro - turističkom klasteru Lepoglava donirala 300 tisuća kuna.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.649
  • 362
  • 0

"Većina članova našega klastera bavi se upravo uzgojem voća, pa smo već nekoliko godina pokušavali doći do ovakve linije za preradu voća i povrća, no za njezinu nabavu nismo imali dovoljno sredstava", naglasila je Nataša Veić, predsjednica Agro-turističkog klastera Lepoglava.

Međutim, zahvaljujući Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu i Turskoj agenciji za suradnju i koordinaciju dobili su novu liniju na kojoj u sat vremena možemo dobiti 150 litara soka, a donacija je vrijedna 300 tisuća kuna. Veić je ugovor o primopredaji potpisala sa Sedef Bulut, koordinatoricom - atašeom Programsko-koordinacijskog ureda Turske agencije za suradnju i koordinaciju iz Zagreba.

Regionalni centar za preradu voća i povrća

Nova linija za preradu voća i povrća instalirana je u objektu uz Gaveznicu, koju je Agro- turističkom klasteru ustupila Varaždinska županija.   

"Ovaj projekt početak je rada novog regionalnog centra za preradu voća i povrća na području Varaždinske županije. Grad Lepoglava, koji snažno podupire razvoj poljoprivredne proizvodnje na gradskom području, pomoći će njegovom razvoju", naglasio je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Nova linija za preradu voća i povrća instalirana je u objektu uz Gaveznicu

Kako je rekao, planiraju osigurati besplatno zemljište i uz potporu Varaždinske županije te drugih partnera  izgraditi još jedan sličan objekt, pri čemu će koristiti sredstva iz fondova Europske unije. "Vjerujem da ćemo za nekoliko godina u Lepoglavi imati regionalni centar za preradu voća i povrća", istaknuo je. 

Ova je linija za preradu voća i povrća prva je ondje i za sada jedina takve vrste u Varaždinskoj županiji. "Ovo je veliki potencijal i korijen nečega što bi trebalo rasti i prerasti u regionalni centar", dodao je dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije.

Iskorak u razvoju poljoprivrede

Stoga je na svečanosti u Lepoglavi istaknuto kako će ova linija za preradu voća i povrća omogućiti značajni iskorak u razvoju poljoprivrede, a posebice u uzgoju voća i povrća u ovom dijelu Varaždinske županije.

"Nadam se da će, ne samo građani iz našeg mjesta već i oni sa šireg područja, prepoznati potencijal ovog pogona za preradu te da će zahvaljujući njemu značajno porasti i proizvodnja voća u našem kraju", rekao je na svečanosti Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave i jedan od koordinatora ovoga projekta.

Objekt je otvoren zahvaljujući donaciji od 300 tisuća kuna

Predstavnici Agro - turističkog klastera zahvalili su Republici Turskoj na ovoj vrijednoj donaciji i Turskoj agenciji za suradnju i koordinaciju koja je prepoznala potencijal ovoga projekta.

"Naša agencija je vidjela entuzijazam članova ovoga klastera, ali i veliku potrebu za ovakvom linijom za preradu voća u lepoglavskom kraju", naglasila je Sedef Bulat, koordinatorica Programsko-koordinacijskog ureda Turske agencije za suradnju i koordinaciju. Uz odobrenje Ankare, kaže, uspjeli su podržati njihov projekt, koji će sigurno unaprijediti proizvodnju voća i povrća u ovom dijelu Hrvatske.


Tagovi

Prerada voća Prerada povrća Lepoglava Donacija Turska


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.