Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacija
  • 15.11.2013. 08:58

Novi sustavi i tehnologije u poljoprivredi

Hrvati su kreativni u inovacijama koje imaju primjenu u poljoprivredi, a svoje će proizvode predstaviti na najvećem sajmu inovacija u Belgiji

Foto: freepik.com
  • 1.307
  • 117
  • 0

Jedan od najvećih hrvatskih proizvođača lješnjaka, Vlado Moulis, na inovacijskoj misiji u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj pri HGK, u uredu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu je belgijskim poduzetnicima i gospodarstvenicima iz zemalja Beneluxa predstavio svoj posve novi inovativni sustav uzgoja lijeske.

Hrvatski poljoprivrednici dobri su i u inovacijama, a to dokazuje i ovaj projekt, koji je tehnologiju u proizvodnji ove poljoprivredne kulture, unaprijedio do te razine da se prinosi pri korištenju ovog sustava uzgoja lijeske s krošnjom koja ima oblik uspravnog vretena na potpornju, povećavaju čak do 300%. Zbog višestruke mogućnosti korištenja, potražnja za lijeskom i njenim plodovima na tržištu stalno raste, a to traži i značajnije povećanje prinosa koje se može postići uvođenjem novih tehnologija uzgoja.

Ovom tehnologijom uzgoja mogu se dobiti kvalitetni plodovi i visoki prinosi do 5000 kg po hektaru, a uzgojni oblik lijeske na potpornju omogućava i ulazak pune rodnosti već u petoj godini starosti. Trenutno se u svjetskoj tehnologiji uzgoja lijeske koriste klasični načini uzgoja u obliku grma ili stabla. Ovakvim načinima uzgoja, ovisno o intenzitetu tehnologije postižu se tek od sedme do desete godine prinosi od 1200 kg lješnjaka u ljusci po hektaru. Moulis je patentom zaštitio ovaj sustav uzgoja, a predstavit će ga i na jednoj od najuglednijih svjetskih izložbi inovacija, belgijskoj Innovi koja u četvrtak, 14. studenog počinje u Bruxelessu.

Pored njega, tamo će se predstaviti još sedam hrvatskih inovatora i poduzetnika. Zanimljivo je da još čak četiri inovacije dolaze ili nalaze svoju primjenu u poljoprivredi, Eterik - sustav za ekstrakciju ljekovitog bilja tvrtke Altpro, prostirka za papkare i postupci za njenu proizvodnju i recikliranje u kompost Karlovčanina Matije Volnera, sustav za zaštitu pčela zagrebačke tvrtke Čista zona i Propocijan kapsule Ivana Bračića iz PIP-a.

Foto: freepik.com


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Inovacija Tehnologija Vlado Moulis Patent Sustav uzgoja Eterik Lijeska

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024