Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 14.03.2023. 07:30

Novi sustav uzgoja voćaka smanjuje upotrebu pesticida za 20 posto

Zaštita stabala je jednostavnija, a obojanost plodova poboljšana, što je posebno važno za jabuke Fuji i Kanzi.

Foto: Jürgen Christanell/LID
  • 4.926
  • 295
  • 0

Voćari moraju uvesti inovacije kako bi njihova proizvodnja bila održiva, zaključak je Dana voćarskih kultura održanih u Švicarskoj. U fokusu ovog događanja bili su novi uzgojni oblici i pomoć pri donošenju odluka za zaštitu bilja, piše LID. Tamošnji stručnjaci navode da će standardni vretenasti oblik stabla ustupiti mjesto tzv. voćkama s više osi jer donose niz prednosti.

Održiva inovacija

Nove tehnike uzgoja, ekološki prihvatljive metode zaštite bilja, robusne i otporne sorte doprinose održivoj proizvodnji. Jürg Hess, predsjednik Švicarske asocijacije proizvođača voća naglašava da to nije besplatno i da strategija dodane vrijednosti zahtijeva posvećenost cijele industrije.

Suvremeno voćarstvo se bazira na niskim stablima vretenastog uzgojnog oblika na kojima grane rastu više ili manje horizontalno na deblu. U Južnotirolskom savjetodavnom odboru za voćarstvo i vinogradarstvo već šest godina podržavaju uzgoj voćaka s više osi.

Lako dostupni svi dijelovi krošnje

Ovaj model se temelji na BiBaum sustavu rezidbe, a podrazumijeva da iz jednog debla rastu dva stabla. Po izgledu je sličan špalirskom uzgoju gdje grane rastu u vis oslanjajući se na žice. To osigurava bolju osunčanost i dovodi do željene obojanosti, što je posebno važno za dvobojno voće, kao što su jabuke Fuji i Kanzi. Takiđer, pojednostavljuje se tretman zaštite, prorjeđivanje i branje plodova, a pogodnija su za mehanizaciju.

Sustav rezidbe još nije u širokoj upotrebi. U Južnom Tirolu 97 posto voćaka ima vretenasto stablo, a samo 0,6 posto su nova stabla s više osi. Razmak u redu je znatno veći, a sadnice se sade pod blagim kutom. Deblo se veže za žicu, a uklanjaju se svi prirasti na njemu. Grane usmjerene uvis se ne režu. Prilikom provođenja tretmana zaštite smanjuje se upotreba sredstva za 20 posto, jer su svi dijelovi krošnje lako dostupni.

U prvih nekoliko godina ovakvi nasadi imaju manji prinos po hektaru u odnosu na vretenasta i stabla s dvije osi, jer ih je manje po jedinici površine. Tijekom rasta ovaj odnos se mijenja, ali nedostaju dugoročni podaci. Obujam posla u prvim godinama je veći, ali se smanjuje tijekom narednih.


Tagovi

Voćarstvo Rezidba voćaka Sistem uzgoja voćaka Voćarska inovacija Voćka s više osi Uzgojni oblik


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić