Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Chiavalon
  • 22.11.2017. 11:00

Njihova su svježa ulja na tanjurima u Japanu samo 4 dana nakon berbe

Tedi i Sandi Chiavalon, 20 godina rade i razvijaju vlastiti brand maslinovog ulja. Sada su kreirali i novi s kojim su prisutni i u dalekom Japanu. Danas je njihova kušaonica druga najbolja lokacija na Tripadvisoru Top things to do listi u Istri, ispred Pulske Arene.

  • 2.187
  • 632
  • 0

Ova priča ima svoj početak prije dva desetljeća, točnije u 1997. godini kada su braća Sandi i Tedi Chiavalon iz Vodnjana krenuli u posao s 50 stabala maslina i 800 čokota vinove loze. U međuvremenu su se orijentirali isključivo na masline pa tako danas imaju svoju uljaru, 22 hektara vlastitih nasada i 15 kooperanata sa dodatnih 10 hektara. Svi rade istim tehnologijama za potrebe vlastite proizvodnje ulja.

OPG Chiavalon - obitelj sve radi zajedno

Aplicirali su i na mjere Ruralnog razvoja (4.1.) još 2015. godine i ove godine dobili pozitivno rješenje. Riječ je o dodatnom investicijskom ciklusu ulaganja u mehanizaciju i različitu opremu, nabavu vozila i podizanje još 2 hektara novih nasada.

185 hektara ratarskih kultura i povrća

Prije dvije godine uzeli su u zakup na 50 godina i veliko zemljište u dolini Raše. Većina tog se u zadnjih 40 godina nije uopće obrađivalo tako da je tu bilo svega - i trske i šikare, pa su te zapuštene čestice morali obnavljati kako bi krenuli s proizvodnjom.

Ove godine smo na tim površinama proizvodili sjemensku robu za RWA, a probali smo i različite kulture s kojima do sada nismo imali iskustva. Primjerice iznenadili smo se s lubenicama. Hotelijeri su nam tražili kasne sorte za rujan i to se pokazalo kao pun pogodak. Svi se guraju u rane sorte i početak sezone kada ih je na tržištu najviše, tako da je ova taktika bila uspješna., kaže Sandi i dodaje:

Piroto ili faroto ;)

Uzgajali smo i rajčice te tu također rezultati nisu izostali. Sijali smo između ostalog i dosta pira, pa smo ga i mljeli u brašno. Troškovi su tu jako veliki, finalni proizvod bude prilično skup, ali pir je hit. Kruh od pira je nešto fantastično. Ljušteni pir je vrhunska zamjena za rižu. Mislim da nema boljeg, ukusnijeg rižota od pira, ili u ovom slučaju pirota ili farota kako bi to zvučalo na talijanskom (op.a.).

Drugi na Tripadvisor Things to do in Istria, ispred Pulske arene

Da su na dobrom putu pokazuje gotovo nestvaran podatak, da je posjeta njihovoj kušaonici na degustaciju ulja na drugom mjestu najpoželjnijih aktivnosti u Istri. I to na najvećem turističkom servisu TripAdvisor. Bolje su ocijenjeni, a čak i plasirani od Pulske arene. Brojni su pozitivni komentari turista iz cijelog svijeta, a prosječna ocjena 5,0!!! Ove sezone je kroz njihovu kušaonicu prošlo 7.000 gostiju.

I onda nije niti čudno da se 50% njihove prodaje realizira u druge države (EU, Japan, SAD, Srbiju, Crnu Goru, Filipine, Madagaskar ...). 40% ulja prodaju na svom imanju kroz kušaonicu u Vodnjanu, a samo 10% odlazi na domaće tržište.

Naše maslinovo ulje je ambasador Hrvatske u svijetu, ponosno dodaje Sandi.

"Mlado" ili "First", ulje koje je na tanjurima u Japanu 4 dana nakon berbe u Istri

Danas su jedni od najvećih maslinara u Istri, ali jedini s novim brendom "Mlado" odnosno "First" (inačica za inozemna tržišta). U nekim zemljama konzumenti preferiraju svježa ulja i tako au počeli s idejom "Mlado". Dva dana nakon berbe, ulje se puni i pakira te DHL-om šalje za Japan. S obzirom na transport već četvrti dan naša ulja su na tanjurima u Japanskim domovima i restoranima. Samo 4 dana prije ta maslina je bila na stablu, otktiva nam Tedi model plasmana u Japan.

Raste im i prodaja putem interneta, ali naglašavaju da je sve ovo posljedica 20 godina rada i ulaganja. Prisutni su na relevantnim sajmovima, djeluju na i edukaciji tržišta, a zalažu se i za drugačiju kategorizaciju maslinovog ulja. Žele stvoriti segment koji bi bio iznad kategorizacije Ekstra djevičanskog, jer smatraju da raste broj takvih ulja u Istri i da takav pristup može osigurati bolji razvoj sektora.

Jer zlatne medalje valjda više ni ne broje.


Tagovi

OPG Chiavalon Sandi Chiavalon Tedi Chiavalon Mlado First Maslinovo ulje Vodnjam DMMU13


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]