Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja malina
  • 24.02.2018. 12:00

Nizozemski malinar otkriva ključ uspjeha dobre prodaje i zarade

Kada je kupac obaviješten o berbi i odredištu gdje može doći po maline, to mu puno znači. Rezultat toga je kvaliteta maline i zadovoljstvo kupca, kaže malinar Geert de Weert.

  • 1.056
  • 85
  • 0

Prodaja mekog voća znatno je porasla u protekloj godini, prema podacima GroentenFruit Huisa. Prodaja malina posebno je skočila 2017. godine. Trgovina na malo porasla je za više od 35 posto u usporedbi s 2016. godinom, tvrdi Freshplaza

Nizozemski poljoprivrednik i malinar Geert de Weert, vlasnik kompanije Kwekerij de Westerbouwing, time nije posebno iznenađen. "Prije petnaest godina, počeli smo poboljšavati sorte malina. Naš je cilj bio razviti raznolikost koja je cijenjena od strane proizvođača i potrošača. Imali smo dobar urod uzgajanih sorti, uključujući uspješne Kwanza i druge, kao što su Imara, Jambo, Kweli, Mapema, Rafiki, Shani i Wengi", kaže de Weert. 

Sorta Kwanza najbolja za uzgoj

Nizozemski uzgajivači najviše vole sortu Kwanza jer su plodovi veliki, prinosi visoki, a berba bude brza. Primjerice, berači stare sorte Tulameen za sat vremena uberu 3 do 4 kilograma, a kada je u pitanju Kwanza, u sat vremena uberu 6 do 7 kilograma ploda. Zbog toga su troškovi berbe manji, a onda i cijena maline. 

Prema Geertu, cijena nije jedini faktor rasta prodaje malina. 

"Potrošači su još prije nekoliko godina imali vrlo loša iskustva jer su maline bile premekane i nisu imale duži rok trajanja. U protekle dvije godine, potrošači više vjeruju u malinu jer su okus, kvaliteta i rok trajanja bolji i duži. Sada su maline dostupne tijekom cijele godine. Također, mnogi su sve svjesniji zdravstvene dobrobiti ovog voća", kaže Geert.

Najvažniji su briga o prodaji i informiranje kupaca 

A što je ključ uspješne proizvodnje malina? Briga o prodaji i informiranje kupaca o očekivanoj berbi. 

"Kada je kupac obaviješten o berbi i odredištu gdje može doći po maline, to mu puno znači. Rezultat toga je kvaliteta maline i zadovoljstvo kupca. Osim u Nizozemskoj, imamo lokaciju i u Tanzaniji kako bismo svojim kupcima mogli pružiti svježe maline tijekom cijele godine. Čim ih uberemo, one su već sutradan u Bredi u Nizozemskoj. Maline iz Nizozemske dolaze do kupca u prijepodnevnim satima. Dakle, brinemo o prodaji prije nego počnemo s berbom, a kupci to cijene", otkriva tajnu Geert. 

Maline dostižu cijenu i do 13 eura po kilogramu 

Kaže da se razlike u cijenama po sezoni rijetko pojavljuju. 

"Sezona počinje u svibnju, a cijene mogu pasti na 2 do 3 eura po kilogramu. U slučaju slabije opskrbe, cijene mogu porasti i do 20 eura po kilogramu. To su ipak ekstremne razlike koje se rijetko događaju. Cijene su trenutno na dobroj razini pa kada je velika ponuda, cijene su oko 12 ili 13 eura po kilogramu", zaključio je Geert. 

Foto: Youtube/Insights


Tagovi

Prodaja malina Cijena maline Uzgoj malina Malina Kwanza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs