Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 17.06.2015. 11:00
  • Karlovačka

Nestabilno vrijeme pogoduje bolestima voćaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 99
  • 7
  • 0

Meteorolozi i za slijedeće dane najavljuju nestabilno vrijeme s mogućnošću kiše. Stoga savjetujemo voćarima da obave zaštitu nasada jabuka i krušaka protiv krastavosti ili fuzikladija, jednim od pripravaka na osnovi kaptana, ditianona, mankozeba ili propineba.

U nasadima jabuka zaštita protiv pepelnice može se provesti jednim od pripravaka na osnovi sumpora uz napomenu da sumporni pripravci, pri temperaturama iznad 25°C, mogu izazvati oštećenja odnosno fitotoksičnost.

Umjesto navedenih pripravaka, protiv pepelnice i krastavosti jabuke možete upotrijebiti i jedan od strobilurinskih kao što su Stroby DF, Zato plus ili Tercel WG ili neki od kombiniranih pripavaka kao što su Luna experience ili Nativo 75 WG. U nasadima koji su jače zaraženi pepelnicom, upotrijebite Nimrod 25 EC. Pazite na opasnost od miješanja različitih pripravaka. Izbojke zaražene pepelnicom odstranite mehanički.

Vodite računa o dozvoljenom broju tretiranja pojedinim pripravkom, tijekom jedne vegetacijske sezone

I dalje bilježimo intenzivan let leptira jabučnog savijača, pa savjetujemo redovito suzbijanje ovoga štetnika jednim od pripravaka za tu namjenu kao što su Coragen 20, Rely 40*, Pyrinex 250 ili Affirm.

Pripravak Rely 40 ima dozvolu za prodaju i primjenu samo do 01. srpnja 2015.

Zbog zaštite pčela. tretiranja provodite u večernjim ili ranim jutarnjim satima odnosno u vrijeme kad pčele ne lete. Prije tretiranja odstranite cvatući podrast. Također, prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za održivu uporabu pesticida, obveza korisnika koji koriste sredstva opasna za pčele, je da o planiranom tretiranju obavijeste najbližu udrugu pčelara ili Hrvatski pčelarski savez.

U pojedinim nasadima uočen je jak napad crvenoga pauka, pa preporučujemo provedbu kontrole populacije ovoga štetnika. Kritičnim brojem smatra se 8-10 crvenih pauka po listu. Protiv njih možete upotrijebiti jedan od specifičnih akaricida dozvoljenih za tu namjenu.

Preporučene pripravke primijenjujte sukladno pismenoj uputi proizvođača, vodite evidenciju o tretiranju, a praznu ambalažu propisno zbrinite.

Margita Budiselić Kutle dipl.inž.agr.
e-mail: margita.budiselic.kutle@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Nestabilno vrijeme Jabuke Kruške Krastavost Fuzikladij Pepelnica Sumpor Fitotoksičnost Strobilurini Nimrod 25 EC Zaraženi izbojci Jabučni savijač Rely 40 Pčele Cvatući podrast Hrvatski pčelarski save


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.