Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivetac Kristijan
  • 21.11.2017. 16:30

Nesactium, ulje soboslikara i maslinara iz Valture

OPG Ivetac iz Valture započelo je prije 15 godina s 30 maslina. Danas ih imaju 500, a prodaja njihova ulja Nesactium ide odlično

Foto: Vedran Stapić
  • 674
  • 215
  • 0

U OPG-u Ivetac Kristijan nastaje ekstra djevičansko maslinovo ulje Nesactium. Ulje je dobilo ime po Nezakciju (lat. Nesactium), povijesnom nalazištu ostataka rimskog i kasnoantičkog grada kod Valture, u blizini Pule, odakle je i obitelj Ivetac.

Moj se otac počeo baviti maslinarstvom prije 15-ak godina. U početku nije imao puno maslina, no svake godine smo sadili oko 30 novih stabala. Da bi danas došli do njih 500, na otprilike hektar I pol zemljišta”, priča Kristijan koji ima i svoj soboslikarski obrt “Lipa Hiža”.

Posao u graditeljstvu ga nije spriječio da nedavno preuzme obiteljski OPG te se intenzivnije započne baviti maslinama. Za sada, još uvijek samo kao hobijem. U njihovu se masliniku može naći nekoliko sorti kao što su rošinjola, istarska bjelica, karbonaca, buža puntoža, cipressino, buža. Rade miješana ulja od više sorti.

Zadovoljni su ovom godinom, urod će rezultirati sa 700 litara maslinova ulja, što je više nego prošle. Na sreću, s prodajom nemaju problema. Njihovi su kupci zadvoljni, a tome svjedoči podatak da najviše prodaju maslinovog ulja u rinfuzi, kod kuće i to uglavnom domaćim kupcima.

Nešto malo prodamo turistima, ali najviše rinfuzo na kućnom pragu. Cijena je 100 kuna za litru ulja, a 120 kuna za istu u boci, otkriva Kristijan. Maslinari si međusobno pomažu, ali u proizvodnji mu dobro dođu savjeti Udruge Agroturist i to oko tehnologije odnosno održavanja maslinika.

Za sada OPG Ivetac raspolaže i s tresačem maslina, no Kristijan kaže kako planiraju nabaviti još jedan kako bi ubrzali i olakšali berbu.

Zaključuje da nasad maslina u skorije vrijeme neće širiti, a kada smo pitali kakvi su planovi za dalju budućnost, kaže: Sve zavisi. Što će biti u budućnosti, samo Bog zna...

Foto: Vedran Stapić


Tagovi

Kristijan Ivetac OPG Ivetac Kristijan Maslinovo ulje Nesactium


Autorica

Dorijana Košta

Više [+]

Dorijana je Puljanka nastanjena u Osijeku gdje završava Kulturalni menadžment. Najdraži citat joj je "Nebo je žuto, a sunce je blu".