Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 28.10.2015. 12:00

Neobične jabuke "oslikane" još na stablu

Jovana Dimitrijević je sa svojim društvom proizvela vesele jabuke koje su osim što se dobro prodaju, poslužile i kao marketinški trik. Jovana je predstavnik mlađe generacije iz ovog kraja koja tvrdi da je kreativnost potrebna i na selu.

  • 375
  • 26
  • 0

Obitelj Dimitrijević iz sela Božurnje kod Topole Kragujevačke u Srbiji, već godinama se bavi voćarstvom, a mlađe generacije odlučile su se poigrati i napraviti atraktivne proizvode, koji nesumnjivo privlače pažnju kupaca. Ove godine proizveli su jabuke kakvih nema nigdje.

Aplikacijom na voćke, jabuke se čine u najmanju ruku neobičnima, a da pritom nije upotrijebljeno nikakvo nedozvoljeno sredstvo koje šteti zdravlju ljudi. Čini se kao da su oslikane, ali pojašnjenje daje Jovana Dimitrijević.

U voćnjak sa naljepnicama

Jabuke sa aplikacijama
"Vesele" jabuke

"Zalijepili smo sličice na jabuke dok su još bile zelene. Kada su jabuke sazrele i dobile crvenu boju, ispod naljepnica su ostale zelene i ispod njih su ostala srca, znak pitanja, nasmijana lica. Pomogao mi je prijatelje i tako smo naš smisao za humor pretvorili u mali reklamni materijal. Sa malo truda privukli smo pažnju", priča vesela Jovana za svojim štandom.

Od ovog "eksperimenta" Jovana je napravila veliki marketinški trik u Topoli jer jabuke na njenom štandu privlače pažnju kupaca, koji zastaju, pitaju i na kraju kupuju. Najviše se raspituju turisti, kojih godišnje kroz Topolu prođe oko sto tisuća.

Poljoprivrednici 21. stoljeća

Jovana Dimitrijević
Jovana Dimitrijević

Na obiteljskom imanju uspješno radi i vinarija "Pod Topolom" o kojoj brigu vodi Jovanin brat Nebojša. "Proizvodimo vina i rakije. Od vina su u ponudi merlot i rose, a od rakija tu su: šljivovica, orahovača, loza. Vinarija postoji već 10 godina. Pod vinogradima imamo tri hektara, a pod voćem šest. Sve što proizvodimo može se probati i na našem imanju u Božurnji", dodaje Jovana.

Ona je predstavnik mlađe generacije, koja radi i živi u selima u okolini Topole Kragujevačke. Oni su iskoristili imanja svojih predaka kao resurs i odlučili ih unaprijediti, ne želeći se odseliti u okolne gradove kao podstanari, tražeći slabo plaćene poslove. Njih u ovom kraju zovu poljoprivrednicima 21. stoljeća, jer uče, ne samo od svojih roditelja, već i od stručnjaka iz sektora voćarstva. Kad zaškripi, savjete u proizvodnji i načine kako unaprijediti plasman svojih proizvoda potraže na internetu.

Generacija koja mijenja sliku o farmerima

Oslikane jabuke
Važno je biti inovativan

Dragan Jovanović, predsjednik Skupštine općine Topola, kaže da je u posljednjih 15 godina, nekoliko stotina mladih iz ovog kraja poslije završene srednje škole ili fakulteta odlučilo da ostane na selu.

"Oni mijenjaju sliku o poljoprivrednicima u Srbiji, koji su često pogrešno predstavljeni u lošem svijetlu. Imamo diplomirane agronome, veterinare, strojarske inženjere, koji su odlučili biti svoje gazde. Njihova kvaliteta života nije umanjena time što su ostali na selu. Kažu da im je bolje da budu svoj na svome, nego da rade za 200 do 300 eura u gradu", kaže Jovanović.

Mladi koji su ostali u Topoli ili se vratili poslije završenog školovanja, bave se voćarstvom, vinogradarstvom ili stočarstvom. Jovanović još navodi da osim plodne zemlje, ovoj "pojavi" pogoduje i blizina gradova poput Kragujevca i Beograda, dobri putevi i infrastruktura koja ih nije odsjekla od svijeta.


Tagovi

Kreativnost Jovana Dimitrijević Aplikacija Marketinški trik Dragan Jovanović Oslikane jabuke


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"