Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Škudar
  • 16.04.2017. 10:30

Nekadašnji građevinar dane provodi - s višnjama

Nekadašnji je građevinar Vjekoslav Škudar (60) ljubav prema voćarstvu razvio u proizvodnju vina od višanja, ali i likera. Višnjik je posadio s oblačinskom višnjom, otpornom poludivljom vrstom koja se uvelike koristi u konditorskoj industriji.

  • 5.317
  • 262
  • 0

Kućni mu je prag u Bjelovaru, a voćnjak na obroncima Bilogore u kojem rastu ponajviše višnje i to stare sorte, nemalo oblačinska.

Odlučio se na njih Vjekoslav Škudar (60) s istoimenog OPG-a, kojeg je ustrojio prije petnaestak godina. Voćnjak je zaživio još 1989. godine, a riječ je o 2,2 hektara, koja je voćar zasadio i s ponešto oraha, a ima i šljiva, jabuka, kupina, marelica, lješnjaka.

Kako proizvodi prvenstveno vino od višanja ali i kupina te u manjim količinama razne vrste likera (breskva, orahovac, višnjevac) važno je u voćnjaku imati šarolikog voća zbog kombinacije aroma gotovih pića. Radi ih po starim recepturama koje su kaže tajna.

Oblačinska višnja tamnog i malog ploda fine arome

Oblačinske je višnje ponajviše (koriste se dosta u konditorskoj industriji), a voćka je to fine arome, tamnoga malog ploda i niskoga rasta. Raste na našem podneblju, a ima je dosta u Bosanskoj Posavini i Srbiji. Naš sugovornik tvrdi kako je ta sorta zahvalna i nezahtjevna prema gnojidbi i drugim vrstama tretiranja (štetnici) jer je zapravo poludivlja, pa je nije potrebno kalemiti odnosno može se razmnožavati iz korijena.

U višnjiku

Po stablu voćka daje do 20 kg ploda

Oblačinska višnja u pravilu po stablu daje od 10 do 20 kilograma ploda, odgovara joj kontinentalna klima, a otporna je i na vremenske neprilike. Iako se lani priča nam gospodin Škudar, smrzlo čak tri četvrtine njegovog višnjika, voćka je ipak preživjela i regenerirala se.

Višak za nepredviđene situacije s prirodom

Prošle godine zato vino od nje nije ni radio, ali kada godina prođe u redu, uvijek ostavi nešto viška za nepredviđene situacije s prirodom. U pravilu ga radi do tisuću litara, a vino prodaje u buteljama od 0,5 litara od 40 do 60 kuna (u cijeni su troškovi proizvodnje, ambalaža, lokacija).

Čeka se berba

Trošarina 53 kune po litri apsolutnog alkohola

Nije isto kaže Bjelovarčanin ako "bočicu plaćam par kuna, ili to bude i preko 20", a kada se u sve uračuna i trošarina od 53 kune po litri apsolutnog alkohola onda je cijena realna. Nekadašnji je građevinar hobi pretvorio u posao na svojoj zemlji, višnjik je kaže sam sadio, a danas u svemu sudjeluje cijela obitelj koliko stignu. a on naveliko i koliko mu zdravlje dopusti.

Cijene voća preniske, poticaji različiti

Voće tretira na eko način na bazi bakra, iako nije u ekološkoj proizvodnji a kada je o cijenama riječ, kaže da su preniske, a poticaji su različiti. Daju se po hektaru, ali baš i nije detaljno upućen u to. Plodove svojih voćaka ponešto proda(je) na kućnom pragu od 5 do 7 kuna po kilogramu, ali i na prigodnim sajmovima.

Dobrodošla pomoć Turističke zajednice

Sve ovisi o cijenama prezentacije proizvoda, mjestu, vrsti sajma a nemalo i štandovima koji su skupi pa mu dobrodođe pomoć tamošjne Turističke zajednice. Sretan je da nije kreditno opterećen, živi kaže skromno i mukotrpno jer u Hrvatskoj je takav život poljoprivrednika.

Poslovi u voćnjaku: rezidba, košnja, malčiranje

Ovih je dana često u voćnjaku jer aktivna je rezidba kao i košnja i malčiranje. Iako je proljeće vrijeme sadnje, višnje je bolje saditi u jesen jer se bolje "prime". Berba plodova kreće oko 20. lipnja nakon čega slijedi prozvodnja vina po tehnologiji onog od grožđa. Vino od višanja kaže naš sugovornik sljubljuje se s jačim jelima, a posebice dobro ide uz čokoladne deserte. Pohranjuje se u tamne boce i isto takav hladan prostor, a zrelinu okusa dostiže nakon što odstoji godinu dana.


Tagovi

OPG Škudar Voćnjak Višnje Vino Likeri Jabuke Marelice Višnjevac Orahovac Oblačinska Arome


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]