Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rak masline
  • 31.07.2015. 10:25

Nekad motorna pila - ali većinom zelena galica!

Uvijek prije rezidbe, a naročito svaki put kada alat koristimo pri obradi maslinika u kojem ima raka obavezno treba taj sav alat dezinficirati.

  • 4.711
  • 59
  • 0

"Ako je rak masline jako zahvatio stablo, motorka i pali. Nema pomoći. No, što ako je to neka početna faza, onda idemo u borbu", rekao je Stanko Štambuk, naš poznati stručnjak iz područja maslinarstva i viši stručni savjetnik u Savjetodavnoj službi.

"To je jedna bakterioza jako raširena u svijetu, a uzročnik te bolesti je fitopatogena bakterija Pseudomanonas savastanol, koja je kao epifit stalno prisutna na površini grana, debla i listova masline. Na taj način putem rana i ozljeda lako zarazi biljku. P. savastanol uzrokuje bakteriozni rak ili tumor masline. Spomenuta bolest uz većinu gljivičnih bolesti kao paunovo oko te pjegavost lišća te trulež plodova masline, spada u najčešće bolesti maslina u Hrvatskoj. Razvijene su i raširene u svim uzgojnim područjima masline kod nas. Ulazna rana nastaje oštećenjem kore masline različitih uzroka kao na primjer oštećenja od tuče, oštećenja nakon rezidbe, lomljenja grana prilikom berbe, smrzavanja i slično", kaže Štambuk.

Stanko Štambuk o raku masline.

Bolesti u rasadnicima

Pojava bolesti je posebno veliki problem u rasadnicima, gdje može napraviti velike štete. Do infekcije i zaraze dolazi pri temperaturama od 18 do 28 stupnjeva, ali i visoke vlage zraka, kada je preko 80%.

Od vremena prve zaraze do pojave rakastih izraslina u proljetnom i jesenskom razdoblju prođe mjesec dana. Zimi se prvi znakovi zaraze javljaju nakon približno tri mjeseca. Simptomi bolesti se uglavnom javljaju na granama, pa čak i deblu, a vrlo rijetko na plodovima. Glavni simptomi uočavaju se u vidu okruglastih izraslina ili hipertrofija i tada se uočavaju kvrge ili manji tumori. Oni su tada svijetlo smeđe do smeđe boje. Kvrge mogu biti veličine i od nekoliko milimetara do tri, pa i pet centimetara. Najčešće se te kvrge ili tumorčići razvijaju na granama. Nakon određenog razdoblja se počinju raspadati, a na njihovim mjestima se kora grana raspuca u vidu rak rana ili lezija. Kod starijih stabala liječenje je uglavnom uspješnije i ta stabla i pored zaraze rakom, uz dobru njegu i tretman adekvatnim sredstvima u primjerenim dozama mogu se održati na životu u donositi urod. Ipak, kod jačeg napada raka dolazi do značajnih šteta u maslinarstvu.

Zaraženi alat prenosi bolesti

No, daleko je veći problem kod mladih nasada gdje su štete znatno veće. Problem nastaje već kod uzimanja reznica sa neprovjerenih stabala maslina koja mogu biti zaražena rakom. Stoga se kao prioritet u suzbijanju širenja raka masline, što je posljednjih godina sve veći problem, pred maslinare postavljaju zahtjevi za adekvatnim mjerama prevencije i zaštite od te bolesti masline.

"No, moramo nešto konstatirati. A to je da za širenje raka najveću zaslugu ipak ima čovjek, koji ga prenosi zaraženim alatom. Suzbijanje se vrši i prevencijom, ali i na koncu agrotehničkim metodama. U svakom slučaju, preventiva počinje već izborom sadnog materijala. Ako je moguće, treba birati otpornije sorte kao što su Bjelica, Ascolana, Levantinka i dr. Kao osjetljive sorte, navode se Lastovka, Dužica, Frantoio, dok se kao srednje osjetljiva sorta navodi naša Oblica, najčešća sorta na otocima i u Dalmaciji. Koje su to mjere prevencije? Uvijek prije rezidbe, a naročito svaki put kada alat koristimo pri obradi maslinika u kojem ima raka, obavezno treba taj sav alat dezinficirati umakanjem u pet do šestpostotnu otopinu modre galice, četiripostotnu otopinu čistog alkohola, ili 20-postotnu otopinu zelene galice.

Zaražene dijelove odstraniti odmah

U svakom slučaju, treba voditi i brigu o kondiciji matičnih biljaka. Zaražene dijelove treba odstraniti i spaliti odmah, a mjesta oštećenja nastala rezanjem premazati treba pripravkom fungicida na bazi bakra. Kod nas dozvolu za tretiranje raka masline imaju fungicidi na bazi bakrenog oksiklorida a to su Neoram WG i Nordox a koje treba koristiti posebno nakon tuče, jer tada se najčešće događaju zaraze kroz rane na biljnim organima. Izrasline raka koje se pojavljuju po granama i deblu u manjem opsegu najbolje je mehanički odstraniti, skidati oštrom turpijom. Na mjestu odstranjene tvorevine treba tretirati modrom galicom, a potom zelenom galicom u koncentraciji od pet do šest posto. Na kraju se zaštiti voćarskim voskom. Podsjećam, ona stabla koja su jako zaražena rakom nemoguće je liječiti. Takva stabla najbolje je porezati do zemlje i panj liječiti na isti način. Dakle, sredstvima na bazi bakra, a onda zelenom galicom. FeSO4, to je formula zelene galice, željeznog sulfat heptohidrata i sitna je kristalna anorganska sol", ističe naš sugovornik.


Tagovi

Stanko Štambuk Rak masline Bjelica Ascolana Levantinka Lastovka Dužica Frantoio Vlaga zraka Temperatura Bolest masline Oštećenje kore Stanko Štambuk Hipertorfija Zaraženi alat Prevencija Sadni materijal Agrotehničke metode Fungicidi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]