Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije u poljoprivredi
  • 24.08.2016. 07:30

Navodnjavanje obavlja SMS-om 150km od parcele!

Student Fakulteta tehničkih znanosti i poljoprivrednik Lazar Jovanović iz Novog Sada osmislio je u suradnji sa prijateljem novi način navodnjavanja putem SMS-a!

Foto: igor stevanovic/bigstockphoto.com
  • 5.274
  • 731
  • 0

Student Fakulteta tehničkih znanosti i poljoprivrednik Lazar Jovanović iz Novog Sada osmislio je sa prijateljem novi način navodnjavanja kojeg je jednostavno povezao sa svojim mobilnim uređajem.

Iako Živi i radi u Novom Sadu, Lazar uspijeva uzgajati lješnjake 150 kilometara dalje, u Malom Zvorniku. Jednom mjesečno obilazi parcele, tek da provjeri funkcionira li sve, dok ostatak vremena o njegovom imanju brine uređaj. Lazar ga pokreće i gasi slanjem SMS poruke, piše aljazeera.net.

"Poslao sam SMS poruku sustavu i on je sad, u skladu sa sadržajem poruke, odreagirao. Uključio je prva dva ventila koji će obavljati zalijevanje jedno dva sata", objašnjava Lazar.

Velika zainteresiranost za sustav

Senzore koje je postavio šalju mu informaciju koliko je zemlja vlažna. I na cisternama se nalaze senzori, kako bi znao koliko vode ima.

"Postoji, recimo, da mu zadam komandu start i, recimo, 60 minuta da zalijeva, ili, recimo, tri sata da zalijeva. Pošaljem mu start odvojeno 120 minuta, završi i meni vrati SMS poruku, a to sve spram vlažnosti zemljišta. Vidimo koliko je zemljište vlažno, vidimo treba li više ili manje vode i naspram toga se određuje zalijevanje", kaže Lazar.

Za uzgoj lješnjaka se odlučio jer ne zahtijeva mnogo pažnje, ali zato traži mnogo vode - oko 10 litara po stablu. Nije imao dilemu treba li uvesti navodnjavanje, jer je tako urod i do 30% veći.

"Ovo je test projekt, to sam napravio sve prvenstveno za sebe, ali smo izbacili website. Nama se dosta ljudi javilo sa velikim interesom za ovaj sustav", kaže Lazar. Idući korak je da napravi potpuno automatizirani sustav, koji će sam određivati koliko vode treba pustiti.

Izvor: Al Jazeera, Foto: igor stevanovic/bigstockphoto.com


Izvori

Al Jazeera Balkans


Tagovi

Navodnjavanje SMS Senzori


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!