Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 29.04.2015. 18:00
  • Varaždinska

Nasade jabuka i krušaka napadaju četiri vrste ušiju

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 101
  • 4
  • 0

Od posljednje preporuke prošlo je šest dana. Proteklo razdoblje bilo je prilično nestabilno, s izmjenom visokih temperature i dosta kišnih perioda. Na nekim je lokalitetima Varaždinske županije došlo do infekcije krastavošću (Venturia inaequalis i V. pyrina). Stoga je sada, poslije kiše, potrebno zaštititi nasade, kako zbog postojećih infekcija, tako i zbog najavljenih oborina za kraj tjedna. Preporuča se kombinirati sistemične preparate kao što su Score 250 EC, Difcor ili Indar s kontaktnim fungicidima poput Dithane M-45, Pinozeba M-45, Mankozeba, Cadillaca 80 WP, Dithane DG Neoteca, Stara 80 WP, Penkozeba 75 DG ili Polyrama. Pripravci na bazi mankozeba smiju se u sustavu integrirane zaštite bilja koristiti maksimalno tri puta u vegetaciji, ali ne zaredom.

Indar EW, Zato 50 Wg, Fond 12 E, Stroby DF i Teracel WG, osim što suzbijaju krastavost djeluju i na pepelnicu, pa u nasadima jabuka, u kojima je prijašnjih godina bilo problema s tom bolešću, prednost dajte spomenutim pripravcima.

U nasadima jabuka počeo je let jabučnog savijača i let minera kružnih mina. O suzbijanju prve generacije prezimljujućih oblika minera i savijača bit ćete informirani u slijedećim preporukama.

Na bijelim, ljepljivim pločama pronađene su jabučne osice. Jedini optimalni rok za suzbijanje ovog štetnika je neposredno nakon cvatnje i to pomoću pripravka Calypso. Ostali insekticidi registrirani za tu namjenu su Direkt, Actara, Decide ili Decis 2,5 EC. Prag odluke smatra se 20 osica po ploči, no u slučaju slabije cvatnje taj broj je manji.

U narednim je danima potrebno pratiti nasade kruške zbog ličinki kruškine buhe. Ličinke izgledaju kao sitni oklopnjaci smeđe boje, a kad ih se zgnječi pojavi se plavkasta izlučevina. Ličinke sišu na vršnim izbojima, zbog čega dolazi do zaostajanja u razvoju. Izlučuju mednu rosu kojom se hrane mravi, a osim toga na mednu se rosu naseljavaju gljive čađavice, pa izboji kasnije pocrne. Važno je da se suzbijanje provede na vrijeme, jer su ličinke otporne na mnoge insekticide. Pravo vrijeme je izlaženje ličinki iz jaja, prije obilnog lučenja medne rose. Pripravci koje koristimo su Actara WG, Vertimec ili Kraft 18 EC. Preporuča se dodati i pripravke za bolje prijanjanje. Preparati su izrazito štetni za pčele, pa treba prskati u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

Za suzbijanje lisnih ušiju, neposredno nakon cvatnje, u nasadima jabuka i krušaka koristimo Calypso Sc 480, Tappeki 500 WG ili Pirimor 50 WG. Za jabučnu zelenu uš nakon cvatnje, prag štetnosti je 8 do 10 kolonija na 100 izbojaka, za pepeljastu uš jedna do dvije kolonije, a za uši šiškarice više od pet napadnutih listova na 100 pregledanih.

Obavezno prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavajte. Korisnici su dužni zbrinuti otpadnu ambalažu na propisani način.

Martina Borić dipl.ing.agr
Martina.Boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Venturia inaequalis Venturia pyrina Varaždinska županija Krastavost Mankozeb Integrirana zaštita Fond 12 E Teracel WG Pepelnica Jabučne osice Kruškina buha Plavkasta izlučevina Vršni izboji Medna rosa


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs