Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete na lubenicama
  • 23.06.2019. 09:00

Napad noću: Jazavci se slade neretvanskim lubenicama?

Posljednjih godina po štetama se primjećuje sve veća rasprostranjenost i populacija jazavca, koji štete na poljoprivrednim kulturama, najviše lubenicama i dinjama radi tijekom noći. Štete su svakim danom sve veće, ističu u udruzi Neretvanska mladež.

Foto: Neretvanska mladež
  • 1.901
  • 230
  • 0

I baš kada je napokon došlo vrijeme za plasiranje domaće lubenice na tržište, proizvođači ovog slatkog ljetnog voća nailaze na nove probleme. 

Kako stoji u priopćenju udruge Neretvanska mladež, proteklih su dana dobili puno prijava poljoprivrednika s područja donje Neretve, koji se bave proizvodnjom lubenica, o štetama koje na njihovim usjevima prave, po njima, jazavci

"Posljednjih godina po štetama se primjećuje sve veća rasprostranjenost i populacija jazavca, koji štete na poljoprivrednim kulturama, najviše lubenicama i dinjama rade tijekom noći. Štete su svakim danom sve veće", ističu u ovoj udruzi koji su nam uz priopćenje poslali i fotografije s područja Modrić. No, štete su primjetne i na svim drugim lokalitetima.

Podsjetimo, prvo su se neretvanski proizvođači lubenica, prije nego što je domaća sezona i krenula, morali boriti ne samo s nelojalnom konkurencijom nego i, kako su prije deset dana isticali, namjernom obmanom potrošača od strane trgovaca. 

Kupili ste neretvanske lubenice? One to nisu!

Danas su tu jazavci, a ako polja budu grijale nadprosječne temperature, mogu se očekivati i druge životinje, poput medvjeda, zečeva i vrana koje će osvježenje potražiti u nekom od polja slatkih plodova. 

Hoće li poljoprivrednici morati ograditi svoja polja ili pak dežurati kako bi ih bukom otjerali, pokazat će vrijeme. Vjerujemo da bi im jedina utjeha moglo biti to da se domaći kupci pri kupovini odluče za zaista domaću lubenicu. Onu koju jazavac još nije načeo. 


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Sinonim: bostan | Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire... Više [+]

Tagovi

Štete na lubenicama Jazavci Neretvanska mladež Lubenica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]