Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća
  • 29.07.2023. 13:30
  • Varaždinska, Lepoglava

Nakon sokova, u Lepoglavi kreće i prerada voća u džemove - sve zahvaljujući turskoj donaciji

Liniju, vrijednu više od 65 tisuća eura, Udruzi agro-turistički klaster i zadruzi Terra Fructus iz Lepoglave, donirala je TIKA - Turska agencija za suradnju i koordinaciju. Druga je ovo njihova vrijedna donacija.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.197
  • 102
  • 0

Nova linija za preradu voća i povrća u džemove i marmelade, započela je s radom u četvrtak, 27. srpnja, u Lepoglavi.

Ovu liniju, vrijednu više od 65 tisuća eura, Udruzi agro-turistički klaster i zadruzi Terra Fructus iz Lepoglave, ponovno je donirala TIKA - Turska agencija za suradnju i koordinaciju. 

"Prošle smo godine dobili opremu za preradu voća i povrća u sokove, vrijednu 300 tisuća kuna, a sada smo, zahvaljujući suradnji s Agencijom i Veleposlanstvom Republike Turske u Zagrebu, dobili i ovu liniju koja nam omogućuje da voće i povrće prerađujemo u džemove i marmelade. Zahvaljujem našim turskim prijateljima koji su prepoznali naše planove i podržali ovaj projekt", istaknula je na svečanosti Nataša Veić, predsjednica Udruge agro-turistički klaster Lepoglava i upraviteljica zadruge Terra Fructus.

Nova razina suradnje

Na novoj donaciji turskom veleposlanstvu i agenciji TIKA zahvalio je i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, izaslanik župana Varaždinske županije.

"Da bi se ostvario ovakav projekt potrebno je zadovoljiti nekoliko preduvjeta. Trebate imati resurse, a naš kraj ima dobre i vrijedne voćare. Vjerujem da će zahvaljujući upravo ovome njihov broj u budućnosti biti još veći. Za ostvarenje morate imati i proaktivne ljude, koji će znati ostvariti potencijal, kao što su to učinili članovi našeg agro - turističkog klastera", naglasio je dodajući da naposljetku morate imati i izvrsne partnere, kakvi su agencija TIKA i Veleposlanstvo Republike Turske.

Zadovoljstvo što su u samo godinu dana realizirana dva vrijedna projekta istaknula je i Sedef Bulut, koordinatorica ove turske agencije. Kako je rekla, TIKA, kao državna agencija Republike Turske djeluje širom svijeta, a ovi projekti koji su ostvareni u Lepoglavi su svakako među najuspješnijim i mogu biti na ponos hrvatskom i turskom narodu.

Sada konačno imamo sve što nam treba za uspješnu preradu voća, rekla je Nataša Veić 

"Posebno me veseli da će doprinijeti i većoj ulozi žena u razvoju lokalne zajednice. Ovom donacijom smo suradnju, koju smo započeli prošle godine, podigli na novu razinu", poručio je Njegova Ekscelencija Yavuz Selim Kiran, turski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, koji je i ovom prigodom zahvalio Vladi RH i hrvatskom narodu na pomoći koju su pružili stanovništvu Turske koje je stradalo u velikom potresu u veljači ove godine.

Preradili 30 tona voća

Nova linija za preradu voća i povrća omogućit će novi, značajni iskorak u razvoju poljoprivrede, a posebice u uzgoju voća i povrća u ovom dijelu Varaždinske županije.

Nataša Veić dodala je da su lani preradili 30 tisuća kilograma raznog voća, no, kako je zbog rata u Ukrajini došlo do velikog poskupljenja staklene ambalaže, koju je bilo i vrlo teško nabaviti, rješenje suvidjeli u - bag in box ambalaži.

"Ovom donacijom zaokružit ćemo proizvodnju koju smo planirali, jer smo zahvaljujući sredstvima koja smo dobili od agencije TIKA kupili bag in box punilicu, vakumski kotao, koji je jako važan u preradi voća u džemove, jer kuha na 60 stupnjeva, što omogućuje da svi sastojci voća budu očuvani, zatim bačve za taloženje i filtere, zahvaljujući kojima možemo birati željenu bistrinu soka", istaknula je i dodala da na ovoj novoj liniji mogu prerađivati sve voće, od kupina, koje imaju najsitnije koštice, pa do primjerice, breskvi.

"Sada konačno imamo sve što nam treba za uspješnu preradu voća. Ostvarili smo naše planove, koji su se još prije godinu i pol činili tako dalekim", zaključila je predsjednica Agro-turističkog klastera Lepoglava. 


Fotoprilog


Tagovi

Prerada voća i povrća Nova linija za preradu TIKA Turska donacija Agro-turistički klaster Zadruga Terra Fructus Nataša Veić Marijan Škvarić Sedef Bulut Yavuz Selim Kiran


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.