Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Senković
  • 05.12.2016. 13:30

Nakon 7 godina više od 3 tone lješnjaka

Premda gospodarstvo obitelji Senković postoji od 2007., s prvim se plodovima susrelo tek nakon sedam godina, a u ovo vrijeme se mogu podičiti s prinosima višim od 3 tone lješnjaka čija cijena po kilogramu iznosi 70 kn.

  • 5.543
  • 728
  • 0

Polazeći od svjedočanstava koja kazuju da je lijeskina grančica kroz mnoga stoljeća bila simbol dobročinstva, ali i proljeća i besmrtnosti, poljoprivrednica Marta Senković u okviru četveročlanog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Senković, odlučila se na uzgoj lješnjaka pod 4,7 ha u Viljevu. Korisnica je poticaja, koji, kaže ona, baš i nije neka olakšica.

S obzirom na to da ovo gospodarstvo postoji od 2007. godine, a da se s prvim plodovima susrelo tek nakon sedam godina, Senkovići se u ovo vrijeme mogu pohvaliti s prinosima višim od 3 tone lješnjaka čija cijena po kilogramu iznosi 70 kn.

Sorte koje daju visoke prinose

Uzimajući u obzir da je Istarski dugi lješnjak najmasovnija sorta u Hrvatskoj čija je široka rasprostranjenost uvjetovana njenim dobrim osobinama pri kojim u usporedbi sa drugim sortama daje redovitiju i obilniju berbu te da zbog tvrde ljuske manje strada od ljeskotoča, Marta se odlučila na uzgoj ove sorte. Kao oprašivače koristi sortu Rimski okrugli lješnjak pri čemu je po pravilima struke za kvalitetno oprašivanje potrebna jedna biljka rimskog lješnjaka na četiri biljke istarskog dugog.

Mehanizacija u svrhu uštede vremena i troškova berbe

"Prilikom podizanja nasada imali smo problema s sušenjem sadnica. Nismo imali potrebe koristiti navodnjavanje. Zbog visokih ulaganja u potrebitu mehanizaciju (stroj za berbu lješnjaka, dobilicu koja skida ljusku i puhalnik) u ovo se vrijeme možemo pohvaliti s uštedom vremena rada i troškova berbe", priča strastvena pobornica inovacija vlastite proizvodnje, Marta Senković koja često pravi nove proizvode kako bi gospodarstvo bilo tržišno konkurentnije. Osim lješnjaka proizvodi pržene lješnjake u medu i liker koji je, kaže ona, prava inovacija na tržištu.

Dostatno Slavonsko tržište

Odani su tržištu Osječko-baranjske županije, no okušali su se prodajom i u Zagrebu. Česti su posjetitelji i sajmova i zadovoljni su posjetom štanda na kojem su stekli stalne kupce koji se učestalo vraćaju s pohvalama, što posebice veseli kreativnu Martu Senković čije je omiljeno pitanje upućeno od strane potrošača: Imate li nešto novo?

Budući da imaju potrebe širiti ambicije, nastoje zadržati ono što imaju na čemu su zahvalni i čime su ponosni, no svojim marljivim radom i upečatljivom kvalitetom osvojili su srca pojedinih Zagrepčana i Dalmatinaca u čije slastičarne šalju svoja dragocjena blaga.


Tagovi

Marta Senković Uzgoj lješnjaka Inovacije Tržište Pootrošači Potražnja Prinosi


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰