Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC 2022
  • 11.04.2022. 13:30
  • Ljubuški, BiH

Nagrađenog hercegovačkog maslinara Škegru posjetio i bivši američki veleposlanik Nelson

Kako je maslinovo ulje Vinarije obitelji Škegro iz Ljubuškog peti put za redom osvojilo zlatne nagrade na najvećem svjetskom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku?

Foto: Arhiv obitelji Škegro
  • 390
  • 22
  • 0

Nagradu je, kažu, lakše osvojiti nego obraniti, a Vinariji obitelji Škegro iz Bosne i Hercegovine uspijeva jedno i drugo. Čak pet godina za redom njihovo ulje osvaja zlato na NYIOOC, najvećem i najprestižnijem ocjenjivanju maslinovih ulja na svijetu.

“Nagrada u New Yorku puno znači. To je satisfakcija za uloženi rad i odricanje. Priznanje meni, cijeloj obitelji pa i regiji Hercegovini čiji smo dio. Priznanje potvrđuje da smo na dobrom putu", izjavio je Mirko Škegro (72) za američki Olive Oil Times.

Ulje i vino vječni brendovi

Mirko sa svojom obitelji, suprugom Mirjanom, kćerkom Andreom, sinovima Barišom i Antom posjeduje obiteljsku vinariju koja već 26 godina proizvodi visoko cijenjena vina od autohtonih sorti vinove loze Žilavka, Blatina, Trnjak i Orange. U posljednje vrijeme sve poznatija je i po ekstra djevičanskim maslinovim uljima.

“Ulje i vino su vječni brendovi, a loza i masline u simbiozi daju vrhunsku kvalitetu”, kaže Mirko.

Oduvijek su se u Hercegovini uz rubove vinograda sadile masline i tu tradiciju obitelj nastavlja. Uz rubove i između plantaža vinograda zasadili su ukupno 600 stabala maslina od kojih je 100 na punom rodu. Najviše ih je autohtonih sorti Oblica, Levantinka, Lastovka, Istarska Bjelica te talijanskih Leccino, Pendolino, Coratina i Cipressino. U svemu sigurnu ulogu ima i idealna ekspozicija, propusno tlo bogato mineralima kao i klima.

Oblica najzastupljenija i u nagrađenom ulju

Plantaže obitelji nalaze se u zapadnoj Hercegovini u brdima iznad grada Ljubuškog u mjestu Radišići na 132 do 312 metara nadmorske visine i samo 28,6 milja od obale Jadranskog mora. Tu je bioraznolikost, mnoštvo endemskih vrsta. Miješa se mediteranska i kontinentalna klima, dani su vrući, a noći hladne što odgovara i lozi i maslinama. “U plodovima se skupljaju sladori i suha tvar”, kaže Škegro.

Imanje obitelji Škegro 

On posebno ističe autohtonu sortu Oblica koja je najviše (40 posto) zastupljena u upravo nagrađenom ulju “Krš”.

“Oblica kod nas redovito rađa, otporna je i na bolesti, a plodovi daju ulju dodatnu kakvoću. Idealni su i za konzerviranje i konzumaciju”, odgovara kritičarima koji u posljednje vrijeme zagovaraju napuštanje Oblice i njezino prenacjepljivanje na druge, uglavnom introducirane sorte.

Tajna vrhunskog maslinovog ulja je i u berbi, preradi i čuvanju. “Masline beremo kad su optimalni rokovi. Ručno", kaže. U berbi sudjeluju svi članovi obitelji. Zatim u roku od nekoliko sati slijedi hladno prešanje. Ulje odmah ide u inox posude. Nakon mjesec dana pretaču ga u tamne boce i čuvaju na idealnoj temperaturi od 16 do 18 stupnjeva Celzija.

Rezultat svega spomenutog je vrhunsko ulje blagog okusa s balansiranom gorčinom, prepuno aroma i voćnosti.

Zahvaljujući kvaliteti i nagradama za Škegrina ulja i vina se nadaleko pročulo.

“Imali smo čast i zadovoljstvo ugostiti i bivšeg ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini gospodina Erica Nelsona i njegove suradnike”, otkriva nam. Prezentirali su im svoje proizvode, vina i ulja, koja nastaju kao rezultat složnog obiteljskog rada. Razgovarali su i o razvoju ruralnog turizma te brendiranju Hercegovine kao destinacije vrhunskih vina i ulja.

Priča koja traje i ostavlja trag

Na tome je angažiran i dr.sc. Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar. "Idemo krupnim koracima naprijed“, rekao je na nedavno održanom Mostarskom sajmu. Iako je organizirani uzgoj maslina započeo nedavno, u posljednjih 10-ak godina od 6.000 dostigli su sadašnjih 87. 000 stabala koja se prostiru na 350 hektara. Znači, broj stabala se u međuvremenu povećao za čak 14, 5 puta ili više 1.450 posto što je rast kakav dosad nije zabilježen na europskom Sredozemlju.

Vrijedna obitelj Škegra

Ivanković otkriva kako je u idućem srednjoročnom razdoblju cilj dostići 1.000 ha pod maslinama.

"Zajedno s povećanjem broja komercijalnih proizvođača i povećanjem prerađivačkih kapaciteta, a uljara je trenutno pet, teži se zaštiti izvornosti i geografskog porijekla hercegovačkog maslinovog ulja i njegovom brendiranju. Veliku ulogu u brendiranju imaju nagrade koje hercegovački maslinari osvajaju na međunarodnim natjecanjima, posebno na NYIOOC-u“, zaključio je Ivanković.

A što se tiče obitelji Škegro njihova vina i ulja su, kako sami kažu, "Priča koja traje, nastavlja se i ostavlja trag".


Fotoprilog


Tagovi

Mirko Škegro Nyiooc 2022 Vinarija Krš Ljubuški Hercegovina


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."