Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 10.03.2022. 07:30

Mravi donose lisne uši na stabla voćaka - kako ih spriječiti?

Mravi i lisne uši su povezani. Obje vrste prave štetu i umanjuju urod, a mogu izazvati i propadanje voćnih stabala

Foto: Depositphotos/Snezhana12
  • 7.042
  • 368
  • 0

U novoj sezoni poljoprivrednu proizvodnju će pratiti pojava štetnika. Lisne uši spadaju u grupu štetnih organizama koji se javljaju svake godine. Najčešće se mogu naći na stablima jabuke, ali i drugih voćnih vrsta kao što su trešnje, višnje, šljive, vinovoj lozi, aroniji te drugim grmolikim voćnim vrstama.

Mravi su često odgovorni za širenje lisnih ušiju u voćnjaku tako što ih prenose sa stabla na stablo, brinu se o njima i brane ih od napada neprijatelja kao što je bubamara. Naime, uši luče mednu rosu, koja je slatka, a mravi je obožavaju. Može se reći da oni uzgajaju uši kao ljudi životinje na farmi. Pored toga, za hranu koriste mlade pupoljke, listove i plodove. Ako naprave mravinjak u zemlji ispod stabla, u zoni korijena, mogu izazvati njegovo sušenje.

Ipak, za voćna stabla uši su još štetnije od mrava. One se hrane sisanjem hranjivih tvari iz mladih, vegetativnih, sočnih dijelova. Osim toga, prenose mnogobrojne viruse koji izazivaju bolesti voćaka, a zbog lučenja obilja medne rose naseljava se gljivica čađavica.

Zaštita od mrava i lisnih ušiju

Mjere zaštite su kombinirane, jer su ovi štetnici međusobno povezani. Skoro je nemoguće riješiti se lisnih ušiju ako ne riješimo problem dolaska mrava. Kada na stablu nema ušiju, oni će ili donijeti nove ili će napustiti stablo.

Postoje mnogobrojne preventivne mjere i načini njihovog suzbijanja. Osnovna mjera je suzbijanje korovskog bilja koje je domaćin mrava ili izvor hrane. U blizini voćnih stabala i grmova posaditi biljke koje svojim mirisom tjeraju mrave. Uzgajati biljne vrste koje su prirodni neprijatelji i jednih i drugih. 

Biljne uši na jabuci (Foto: Bojan Kecman)

Dijatomejska zemlja nam može pomoći, jer kada se čestice praha rasipaju po mravima, reže ih poput žileta dok se kreću. Koristi se kao suhi prah, a prilikom primjene se zaštitite jer može irititati dišne organe. Primjenjuje se po sunčanom danu nakon dizanja jutarnje rose i kada nema vjetra.

Tijekom proljeća se oko debla postavljaju ljepljive trake koje sprječavaju mrave da se popnu do krošnje i donesu uši.

Koristite biljne pripravke 

Tretiranje se može obavljati pripravcima na bazi kamilice, ljute paprike, listova rajčice ili krumpira, pepela, češnjaka. Izbjegavajte tretiranje u periodu cvjetanja voćaka.

Za pripravak od kamilice je potrebna 1l vode u koju se potopi 150g suhe kamilice i doda 10g naribanog eko sapuna za rublje. Ostavi se 24h i procijedi. Primjenjuje se razrijeđen s vodom u odnosu 1:3. Kako bi ubrzali cijeli proces, možemo prokuhati kamilicu i vodu. Dobiveni čaj se ostavi da se ohladi i u njega dodajemo naribani sapun i poslije možemo razrijediti do navedenog odnosa.

S pripravkom od ljute paprike treba biti oprezniji, jer ako je prejak može "spaliti" lišće. 100g usitnjene ljute paprike prelije se sa 1l vode sobne temperature, poklopi i ostavi 24h. Otopina se razrjeđuje s vodom u odnosu 1:10 kako bi se koristio za tretiranje voćnih stabala.


Tagovi

Štetnici voćaka Mravi Lisne uši Biljne uši Štetni insekti Pripravak Dijatomejska zemlja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.