Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup jabuka
  • 26.09.2013. 11:00

Moguće sufinanciranje otkupne cijene jabuka?

Prva jesen bez državnih poticaja za otkup voća, no tračak nade ulijeva Vladina odluka o sufinanciranju troškova otkupa jabuke prve i druge klase berbe 2012.

Foto: www.wallsfeed.com
  • 1.350
  • 124
  • 0

Prva jesen bez državnih poticaja za otkup voća mogla bi naznačiti propast hrvatskog voćarstva, barem kad je riječ o jabukama. Ulaskom Hrvatske u EU, koja ne zna za intervenciju u strukturi otkupne cijene, vremena kada su se troškovi otkupa i skladištenja jabuka subvencionirali, sada su iza nas pa trgovci diktiraju nove tržišne uvjete prema "zakonu" ponude i potražnje, bez uplitanja države. Jabuka prve klase prošle je godine, s državnom potporom od kune, imala zajamčenu otkupnu cijenu od 3,50 kuna (2. klasa 2,25 kn), dok trgovci voćarima ove godine nude najviše 1,70 do 2 kune i za ekstra klasu, što jedva da može pokriti troškove proizvodnje. Zbog tako niske cijene, ne isplati im se ni brati prvu klasu, kako kažu za Večernji list, pa će ih "radije prodati pod industrijsku za kunu".

Konzumnim jabukama slijedi identičan scenarij lanjskom, za što su pomalo krivi i sami neorganizirani proizvođači koji su dosad ulagali samo u razvoj i podizanje novih voćnjaka, dok su trgovci ulagali u hladnjače i distribucijske centre kojima ih sada kontroliraju.

"Neuskladištena jabuka brzo propada pa je proizvođač, želi li išta utržiti, mora prodati, inače bi samo za čuvanje u hladnjači platio kunu za kilogram, dok je u ostatku EU prosječna cijena 40 lipa" , kaže Frane Ivković, proizvođač jabuka i glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice, za Večernji list.

Naše jabuke u izvoz, a trgovcima profit

"Trgovci koji će ih ove godine otkupiti po cijeni nižoj i 1,50 kuna od lanjske, hrvatske će jabuke tako većinom izvesti i na njima dobro zaraditi, a da se hladnjače ne bi vraćale prazne, najvjerojatnije će ih, kao i prethodnih godina, napuniti starim viškovima s EU tržišta", tvrdi Ivković.

Međimurski voćari, koji proizvode čak trećinu jabuka u Hrvatskoj, kažu da će se o cijeni s otkupljivačima dogovarati - sami. No, tračak nade ulijeva Vladina odluka o sufinanciranju troškova otkupa jabuke prve i druge klase berbe 2012., u kojoj se navodi da se Ministarstvo poljoprivrede zadužuje da za otkup jabuka u projekciji proračuna za 2013. godinu osigura novac, na što je ministra Jakovinu dopisom podsjetio i zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović.

"Vlada je na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, s ciljem da eliminira sivo tržište i da se poljoprivredni proizvođači usmjere na prodaju svojih proizvoda preko legalnih tržnih kanala, donašala odluke o sufinanciranju troškova otkupa jabuka. Ove godine ta je odluka izostala, stoga vas kao resornog ministra molim da Vladi predložite sufinanciranje otkupa", napisao je Vidović Jakovini.

Foto: www.wallsfeed.com


Tagovi

Jabuke Otkupna cijena Sufinanciranje Zoran Vidović Frane Ivković Poticaji Trgovci Izvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs