Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uspješni mladi poljoprivrednici
  • 23.02.2018. 13:30

Mladi su poljoprivrednici, a imaju najveći nasad dunje u Hrvatskoj

Ivana i Matija Panić iz Vrbove pokraj Nove Gradiške najveći su hrvatski uzgajivači dunje. Uz dunje, ova mlada obitelj uzgaja lijesku na tri i pol hektara, a u poljoprivrednim planovima pomogla su im europska sredstva.

  • 1.717
  • 232
  • 0

Mladi supružnici Ivana i Matija Panić iz Vrbove pokraj Nove Gradiške najveći su hrvatski uzgajivači dunje. Njihova priča počela je prije sedam godina i postala pravi primjer mnogim poljoprivrednicima.

"Prvi plan nam je bio posaditi aroniju, ali smo uz savjete prijatelja shvatili da bi bilo bolje uzgajati dunju. Trenutačno imamo najveći nasad u Hrvatskoj. Jedan dio plodova prerađujemo u voćne rakije, a ostatak izvozimo na inozemno tržište jer u Hrvatskoj nije velika potražnja", kaže 27-godišnji Matija.

Iako su Ivana i Matija, poput mnogih mladih, imali priliku preseliti u Austriju, prevladala je ljubav prema poljoprivredi.

"Presudna je bila ljubav prema poljoprivredi. Zbog toga smo se najviše vratili. Vidjeli smo da bi u budućnosti mogla biti dobra zarada od voćnjaka", priznaje Ivana.

ege
Najveći nasad dunje u Hrvatskoj

Matija: Bolji posao nisam mogao naći

"Dok sam u Zagrebu pohađao srednju školu, mislio sam da ću cijeli život voziti vlak, a na kraju se ispostavilo da ću cijeli život voziti traktor. Nakon škole sam kao sezonski radnik radio na Jadranu i u Austriji, a onda smo se supruga i ja odlučili za poljoprivredu. Zasad smo jako zadovoljni. Prije sam smatrao kako je poljoprivreda vrlo težak, prljav i zahtjevan posao no ispalo je da bolji nisam mogao naći", otkriva Matija.  

Uz dunje, ova mlada obitelj uzgaja lijesku na tri i pol hektara, a u poljoprivrednim planovima pomogla su im europska sredstva.

fe
U poljoprivrednim planovima pomogla su im europska sredstva

Prijavili se na mjeru 6.1.1.

"Prijavili smo se na mjeru 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima. U početku smo se uplašili da će biti previše papirologije no na kraju se ispostavilo da nismo u pravu. Nakon godinu dana stigao je pozitivan odgovor i bespovratno smo dobili 50 tisuća eura. S tim novcem smo kupili traktor, malčer i postavili navodnjavanje", rekao je Matija.

"Najviše me čini sretnim što kad god poželim mogu doći u voćnjak i vidjeti rezultate svog truda i rada. Poručila bih mladim poljoprivrednicima da se ne boje ulaganja jer se zaista isplati", zaključila je Ivana.

U nedjelju pogledajte Ivaninu i Matijinu priču

Ivaninu i Matijinu priču pogledajte u serijalu emisija Young Village Folk u programu Poljoprivredne televizije u nedjelju 25. veljače od 20:40 sati. Reprizno emitiranje je na rasporedu u utorak od 18:40, četvrtak od 19:45 te subotu od 20:15 sati (dostupno na: MAXtv – Osnovni paket, kanal 504, Vip TV – Prošireni paket, B.net TV – Prošireni digitalni paket, Amis TV – Shema 70+, kanal 621, Iskon TV -  Regionalni paket, kanal 710, i putem live streaminga)

vev

Serijal emisija Young Village Folk sufinanciran je sredstvima Europske unije. Nositelj projekta je Radiotelevizija Slovenija, dok je hrvatski suradnik Poljoprivredna televizija, a iz Finske agroportal MaaseutuMedia.


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Uzgoj dunje Matija Panić Lijeska Mjera 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima Bespovratna sredstva


Partner