Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 04.07.2013.
  • Koprivničko-križevačka

Mjere u zaštiti voćaka

Obavijest proizvođačima koštičavog voća Koprivničko-križevačke županije.

Foto: RGBStock.com
  • 206
  • 18
  • 0

Krajem lipnja zabilježili smo veći ulov leptira breskvinog savijača (Cydia molesta), breskvinog moljca (Anarsia lineatella) i šljivinog savijača (Cydia funebrana) na feromonske klopke. Na plodovima napadnutim gusjenicama navedenih štetnika vrlo često se razvija i trulež.

Primjenu insekticida protiv navedenih uzročnika crvljivosti plodova breskve, nektarine i šljive preporučamo samo na sortama na kojima je moguće ispoštovati propisanu karencu insekticida (najmanji broj dana koji mora proteći od primjene insekticida do početka berbe).

Za suzbijanje šljivinog savijača registrirani suinsekticidi Beta-Baythroid (karenca 7 dana), Insegar 25 WP (karenca 35 dana) ili Coragen 20 SC (karenca 14 dana), a za zaštitu od breskvinog savijača na breskvi dozvoljeni su Reldan, Lino, Rely, Rogor, Chromgor, Calinogor, Sistemin E-40 (karenca 21 dan), Coragen 20 SC (karenca 14 dana), Affirm (karenca 7 dana).

Prognostičari u narednom razdoblju najavljuju češće grmljavinske pljuskove te je na plodovima u dozrijevanju moguć razvoj truleži (Monilinia). Za zaštitu je moguće koristiti fungicide kratke karence Teldor 500 SC ili Indar EW (karenca 3 dana) ili Signum (karenca 7 dana).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

Autor: mr. Sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Zaštita Breskva Crvljivost Šljive


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo