Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 10.07.2013.
  • Grad Zagreb

Mjere u zaštiti povrća od pepelnice

Obavijest voćarima i maslinarima, vinogradarima, ratarima Grada Zagreba.

Foto: RGBStock.com
  • 7.564
  • 318
  • 0

Tijekom ljeta pri visokoj relativnoj vlazi zraka nastaju uvjeti povoljni za razvoj pepelnice. Uzročnik pepelnice je gljiva koja se razvija na površini biljnih organa ne ulazeći u unutrašnjost tkiva (ektoparazit). Da bi uzrokovala infekciju ne zahtijeva oborine, već samo visoku relativnu vlagu zraka.

Povrće osjetljivo na pepelnicu su krastavci, tikvice i buče. Za suzbijanje pepelnice koriste se pripravci na biljnoj osnovi. Neke je pripravke moguće prirediti doma, a neke je moguće kupiti.

Pripravak od soda bikarbone učinkovit je za suzbijanje pepelnice. U 2 litre vode doda se 1 kap biljnog ulja, 1 kap deterdženta i 2 žličice sode bikarbone. Biljno ulje služi kao fiksator sode, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje pripravka.

Pripravak od preslice (Equisetum arvense) također se primjenjuje protiv pepelnice, a priprema se tako da se 1 kg svježe preslice potopi u 10 l vode i pusti odstajati 24 sata, nakon čega se lagano prokuha 30 minuta. Nakon hlađenja otopina se ocijedi, razrijedi s vodom u odnosu 1:5 i istom se prskaju biljke.

Postoje i gotovi pripravci na biljnoj bazi:

  • Equisetum plus - pripravak od koncentriranog ekstrakta preslice, koji se primjenjuje u količini od 100 ml na 10 l vode;
  • HF-pilzvorsorge - pripravak na osnovi biljnog ekstrakta komorača, koji se primjenjuje u količini od 40 ml na 10 l vode;
  • Milsana - biljni ekstrakt biljke Reynoutria sachalinensis, koji se primjenjuje u količini od 50 ml na 10 l vode;
  • Vitisan - pripravak na osnovi kalij hidrogen karbonata, koji se primjenjuje u količini od 50 g na 10 l vode, a djeluje tako da stvara mehaničku prepreku napadu pepelnice. Pripravci se primjenjuju prema potrebi, odnosno uputi proizvođača.

Da bi biljke lakše odolijevale napadu bolesti potrebno im je održavati jak imunološki sustav primjenom folijarnih gnojiva i ojačivača biljaka.

Autor: Gordana Lovrec, dipl. ing. agr. Foto: RGBStock.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Zaštita Pepelnica


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]