Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 12.07.2013.
  • Primorsko-goranska

Mjere u zaštiti masline

Obavijest maslinarima Primorsko-goranske županije.

Foto: RGBStock.com
  • 530
  • 46
  • 0

Prema posljednjim očitanjima na kontrolnim punktovima bilježimo početak leta maslinove muhe (Bactrocera oleae). Maslinarima preporučamo započeti s preventivnim tretiranjima metodom mamaca. Naglašavamo važnost pravovremenog početka primjene metode mamaca kojom suzbijamo odrasli oblik muhe prije odlaganja jaja u plod. Ovu metodu valja primjeniti na širem maslinarskom području.

Mamac se priređuje na način da se u 10 litara vode doda 1 dcl hidroliziranog proteina (Buminal) i 10-15 ml insekticida na bazi djelatne tvari dimetoata (Rogor 40, Chromgor 40, Perfekthion Zagor, Ritam, Sistemin E-40, Calinogor) ili 4-6 ml deltametrina (trgovačkog naziva Roetem*registracija je istekla, primjena i prodaja zaliha dozvoljena do 1. travnja 2014.). Na jednu granu po stablu u pravilu onu sa manje ili bez ploda potrebno je utrošiti 1-1,5 dcl pripremljenog mamca.Tretiranje je potrebno ponavljati u intervalima od 12 dana te nakon kiše.

Za tretiranje u trake uz utrošak 20-25 l škropiva po hektaru ili 50 - 90 ml škropiva po stablu može se koristiti insekticidni mamac na osnovi spinosada s atraktantom (trgovačkog naziva Success bait) u razmacima od 14 - 21 dan.

U integriranoj proizvodnje maslina prema tehnološkim uputama za 2013. dopuštena je primjena Success baita, Eko-trapa a mamci uz primjenu insekticida na osnovi dimetoata tretiranjem grana mogu se primijeniti 3 puta u sezoni.

U ekološkoj proizvodnji maslina dopušteno je korištenje Success baita i vješanje Eko-trapa.

I dalje upozoravamo na lokalnuovog tjedna i jaču pojavu maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribrippenis) posebno u maslinicima u kojima nije provedeno preporučeno tretiranje protiv maslinovog moljca kao i u maslinicima u njihovoj neposrednoj blizini.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno pisanoj uputi za uporabu. Korisnici su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni najmanje pet godina. Evidencija korištenja može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu sredstva potrebno je zbrinuti na propisan način.

Autor: Karmen Karlić, dipl. inž. agr. Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Zaštita Maslina


Partner