Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 08.07.2013.
  • Primorsko-goranska

Mjere u zaštiti masline

Obavijest maslinarima Primorsko-goranske županije.

Foto: RGBStock.com
  • 391
  • 19
  • 0

Na kontrolnim punktovima otoka Krka, Raba, Cresa i Malog Lošinja postavljene su feromonske lovke za praćenje leta maslinove muhe (Bactroceraoleae). Rokove suzbijanja signalizirati ćemo u narednim obavijestima.

Ovogodišnje praćenje maslinove muhe, kao i prethodnih godina, organizirano je u suradnji s članovima maslinarskih udruga Ulika Cres, AgroEkoLošinj Mali Lošinj, Maslina Rab, Drobnica Krk i Drobnica Malinska. Podatke lokalnih opažanja koristiti će i djelatnici Zavoda za zaštitu bilja, Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo.

I dalje bilježimo pojavu maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) o čemu smo već upozoravali u obavijestima. Štete se mogu očekivati posebice u maslinicima u kojima nisu provedene mjere zaštite protiv maslinovog moljca kao i u maslinicima koji se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini.

U obavijesti od 19.06.2013. objavili smo popis na maslini registriranih fungicida i insekticida.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu.

Sredstava za zaštitu bilja primijeniti sukladno pisanoj uputi za uporabu. Korisnici sredstava su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni najmanje pet godina. Evidencija korištenja sredstava za zaštitu može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Autor. Karmen Karlić, dipl. inž. agr. Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Maslina Zaštita Maslinina muha Maslinov svrdlaš Maslinina štitasta uš