Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 24.06.2013.
  • Međimurska

Mjere u zaštiti kupine i lijeske

Obavijest vlasnicima plantažnih nasada kupina i lijeske Međimurske županije.

Foto: RGBStock.com
  • 474
  • 22
  • 0

Od posljednje upute za zaštitu plantažnih nasada kupine i lijeske je proteklo 14 dana. Dominantna sorta kupina bez bodlji u međimurskim plantažnim nasadima završava cvatnjom. Sorta je naglašene bujnosti, te jače osjetljivosti na trulež plodova (Botrytis cinerea), kao i na druge uzročnike bolesti - žutu hrđu (Kuehneola) i različite uzročnike paleži izdanaka (Didymella, Septocyta, Leptosphaeria). Meteorološki uvjeti tijekom svibnja i prve dekade lipnja 2013. naročito su bili pogodni za primarne zaraze i sekundarno širenje bolesti dominantne sorte kupina.

Trenutno meteorološki uvjeti zabilježeni zadnjih pet dana s najvišim dnevnim temperaturama zraka većim od 30°C mogu uzrokovati palež tek zametnutih plodova, a isti su naknadno nakon grmljavinskih ljetnih oluja pojačane osjetljivosti na sivu plijesan (Botrytis). U narednom je razdoblju moguće protiv ove bolesti planirati primjenu fungicida Teldor 500 SC u količini do 2,0 lit./ha ili Switch WG u količini do 1,0-1,2 kg/ha.

Karenca pripravku Teldor u kupinama i malinama iznosi 7 dana, a pripravku Switch 14 dana. Još uvijek u Republici Hrvatskoj nema registriranih i dovoljno učinkovitih organskih pripravaka za suzbijanje bolesti izdanaka kupine i maline nakon završetka cvatnje i početkom razvoja plodova.

Za suzbijanje štetne kupinove mušice moguće je koristiti Laser KS u količini 0,1-0,2 lit./ha, a karenca ovom pripravku iznosi samo 3 dana. Preporučujemo koristiti sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja.

Budući je posljednjih godina na području županije podignuta značajna površina nasada lijeske, proizvođače na čijim posjedima ova voćna vrsta dospijeva u rodnost upozoravamo da tijekom mjeseca lipnja i početkom srpnja bilježimo pojačanu "aktivnost" najvažnijeg tehnološkog štetnika ljeskotoča (Balaninus nucum) iz skupine štetnih pipa ili uzročnika "crvljivosti" plodova lijeske.

Sredinom lipnja 2013. u slabije zaštićenim nasadima zaraza plodova ovim štetnikom je bila veća od 10 %. Naknadno takve plodove jače napada i smeđa trulež plodova lijeske (Monilinia). Dopuštenje za suzbijanje ovog nametnika u lijeskama u našoj zemlji ima metiokarb (Mesurol WP 50) i tiakloprid (Calypso 480 SC). Protiv jabučnog savijača (Cydia pomonella) u nasadima lijeske dopuštena je primjena spinosada (Laser KS). Primjena insekticida u nasadima lijeske se u kritičnom razdoblju preporučuje s prosječnim razmacima 14 do 16 dana, vodeći računa o početku dozrijevanja i propisanoj karenci. U nasadima lijeske još nema registriranih i dovoljno učinkovitih organskih kemijskih pripravaka za suzbijanje najvažnijih gljivičnih bolesti koje napadaju lišće i plodove, pepelnice (Phyllactinia) i smeđe truleži (Monilinia).

Autor: mr. sc. Milorad Šubić, dipl. inž. agr. Foto: RGBStock.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]