Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 04.07.2013.
  • Koprivničko-križevačka

Mjere u zaštiti jabuke i kruške

Obavijest proizvođačima jabuka i krušaka Koprivničko-križevačke županije.

Foto: RGBStock.com
  • 244
  • 26
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka i krušaka proteklo je 14 dana. Agroklimatske stanice su u periodu od 23. do 25. lipnja zabilježile 10 - 15 litara liše po kvadratnom metru dok je u preostalom razdoblju prevladavalo toplo i sparno vrijeme.

Prognostičari od subote najavljuju mogućnost novih grmljavinskih pljuskova koji će uz srednju dnevnu temperaturu od 20°C i više omogućiti sekundarno širenje krastavosti jabuke (Venturia inaequalis) osobito u voćnjacima s vidljivim simptomima na listu. Toplo i sparno vrijeme veoma pogoduje širenju pepelnice jabuke (Podosphaera leucitricha) te je prilikom zaštite jabuka potrebno posebnu pozornost posvetiti i ovoj bolesti.

Tijekom ljetnih mjeseci u zaštiti plodova jabuke od uzročnika krastavosti koristimo preventivne fungicide na bazi kaptana, ditianona, mankozeba, metirama (Polyram DF), ciprodinila (Chorus 75 WG) ili dodina (Dodine, Chromodin). Preventivnu zaštitu potrebno je ponoviti ovisno o zabilježenim oborinama koje su ljeti uglavnom lokalnog karaktera.

Za zaštitu od pepelnice jabuke mogu se koristiti pripravci na bazi sumpora (max 5 puta), strobilurina (Stroby DF, Zato 50 WG, Tercel WG, Nativo 75 WG) , a od prošle godine i pripravci Crystal i Domark 40 ME. Pripravci na bazi strobilurina registrirani su za suzbijanje obje bolesti.

Za posljednja tretiranja u vegetaciji planirajte pripravak Bellis.

Prilikom odabira fungicida vodite računa o maksimalno dopuštenom broju tretiranja nekom aktivnom tvari tijekom jedne sezone.

Tijekom protekla dva tjedan i dalje bilježimo let leptira jabučnog savijača, a pronađena su i nova odložena jaja. Zbog toga preporučamo voćarima da obave suzbijanje ovog štetnika primjenom insekticida kao što su Reldan 40 EC, Lino, Rely 40, Pyrinex 250 ME, Affirm, Coragen 20 SC, Calypso SC 480 ili Mospilan 20 SP.

U posljednjem tjednu lipnja počeo je let i odlaganje jaja druge generacije moljca minera kružnih (Leucoptera malifoliella). U nasadima gdje su na listu vidljive štete od prve generacije primijenite insekticide koji su uz jabučnog savijača registrirani i za suzbijanje moljca minera kružnih mina Coragen 20 SC (primjena u fazi odlaganja jaja), Calypso SC 480 ili Mospilan 20 SP (primjena u početku ubušivanja).

Klimatski uvjeti pogoduju razvoju crvenog voćnog pauka (Panonichus ulmi) i hrđaste grinje jabuke te je potrebno redovito pratiti njihovu populaciju i prema potrebi primijeniti neki od dozvoljenih akaricida.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

Autor: mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan Foto: RGBStock.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Zaštita Krastavost Jabučni savijač Pepelnica Crveni voćni pauk


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.