Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest poljoprivrednicima
  • 16.01.2014. 12:00
  • Primorsko-goranska

Mjere suzbijanja glodavaca

Upozoravaju se svi voćari, maslinari, vinogradari i ratari da pregledaju poljoprivredne površina radi utvrđivanja brojnosti poljskih glodavaca

Foto: freepik.com
  • 255
  • 12
  • 0

Blaga zima bez snijega pogodovala je širenju poljskih glodavaca. Poljoprivrednicima na području Gorskog kotara i zaobalja preporuča se pregledavanje poljoprivrednih površina radi utvrđivanja brojnosti poljskih glodavaca. Ukoliko se pregledom utvrdi veća brojnost i aktivnost preporuča se provođenje mjera suzbijanja.

Posebno treba voditi računa o višegodišnjim nasadima, djetelištima, livadama, pašnjacima, uvratinama i međama. Tijekom pregleda površine potrebno je sve pronađene rupe zatrpati, a sutradan u aktivne otvorene rupe staviti zatrovane mamce i ponovo zatrpati zemljom. U voćnjacima mamke se može stavljati u prikladne plastične cijevi. Nakon provedenog postupka potrebno je pokupiti i zakopati uginule glodavce.

Za suzbijanje poljskih glodavaca preporuča se korištenje pripravaka na osnovi bromadilona, trgovačkog naziva Bromadilonmamac, Brodilonpelete, Gardentoppellete*, Bromadilonpelete*, Rodexionpelete*, Suradilonzrna*, Ratimorpelete*, Ratimor žitnimamac*, TerminatorX žitnimamac*. Pripravcima označenim sa* registracija ili dozvola je istekla/ukinuta 1.7.2013., pa je krajnji rok za primjenu i prodaju zaliha 1.1.2015.

Sve vrste zatrovanih mamaca treba koristiti točno prema uputama. Ne smiju biti dostupna djeci, domaćim životinjama i divljači. Isto tako, korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja potrebno je primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku, a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem Agroklub portalu, u Bazi zaštitnih sredstava.

Foto: freepik.com


Tagovi

Glodavci SZB Zaštita bilja Voćarstvo Bromadilon Gorski kotar Ratarstvo Vinogradarstvo Maslinarstvo


Partner