Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj višanja
  • 08.07.2018. 07:30

Miroslav Knežević: Ove godine imamo rekordan urod višnje, a ključ uspjeha je u jednostavnosti

Agro-Tovarnik je tvrtka koja ima razvijenu ratarsku kooperaciju, no posao šire i na voćarstvo i povrtlarstvo te su posebno ponosni na svoje višnjike.

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.920
  • 64
  • 0

Agro-Tovarnik je tvrtka koja ima razvijenu ratarsku kooperaciju, no posao šire i na voćarstvo i povrtlarstvo te su posebno ponosni na svoje višnjike. U vrijeme kada su ih prije 10-ak godina podizali, to je bilo popularno, no danas kad su neki odustali, u Agro-Tovarniku su ponosni na svoje nasade višanja.

Problem je ove godine što je sve uranilo. Iako imaju 145 zaposlenih, radne sbage nikada dovoljno. U berbi višanja u svakoj smjeni potrebno im je 16 osoba.

Miroslav Knežević, direktor Agro-Tovarnika kaže kako 32 ljudi trebaju svaki dan. Imaju dva tresača te dnevno uberu oko 30 tona višanja. Najrodnija je ovo godina otkada u Agro-Tovarniku imaju višnje.

Urod između 12 i 15 tona po hektaru

"Mislim da će biti između 12 i 15 tona po hektaru ili ukupno oko 400 tona, dok smo inače imali oko 300 tona. Izvrsan je urod. Imamo tarupe, atomizere za prskanje i što je najvažnije, za berbu imamo spremne strojeve i ljude“.

Imaju stalnog otkupljivača iz Slavonskog Broda. Rijetki su oni koji na odgovarajući način na dnevnoj razini mogu otkupiti tolike količine višnje. 

Višnje, za razliku od drugih voćarskih kultura, kaže Knežević, nisu tako zahtjevne. Potrebno im je manje prskanja, a i rezidba nije zahtjevna te kratko traje Utjecaj pesticida i razvoj novih pristupa zaštiti, suzbijanju nametnika, uzgoju i kontroli uz prilagodbu zakonodavtsvu EU česta su tema ovog proljeća. U Agro-Tovarniku s mnogo razumijevanja prostupaju ovoj temi i sa željom da do krajnjeg konzumenta dođe što kvalitetniji proizvod.

Ključ uspjeha je jednostavnost i dobar odnos sa ljudima

Dobro je, pa čak i izvrsno poslovanje Agro-Tovarnika. Zadovoljni su i prihodom i dobiti, kako u Tovarniku, tako i u Lovasu u Aratoru. Također, ponosni su na odnos prema djelatnicima te s partnerima i kooperantima.

"Mi smo realni i normalni ljudi. Danas treba takvog pristupa. Idemo kontrolirati troškove, idemo paziti na sjetvu, na agrotehničke rokove i mjere. Idemo paziti na partnere s kojima radimo. Mislim da je to ključ uspjeha. Jednostavnost", kaže Knežević.

Po svim oblicima raspolaganja, Agro-Tovarnik i Arator kojeg su preuzeli kao grupa, rade 3.600 hektara. U Kooperaciji još 5.200 ha, a u strukturi proizvodnje zastupljeni su ječam, pšenica, uljana repica, suncokret, soja, kukuruz i šećerna repa.


Tagovi

Višnje Tovarnik Agro-Tovarnik Kooperacija Voćke Otkup Višnjik


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/