Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reagiranje
  • 04.03.2019. 11:40

Ministarstvo poljoprivrede: Hrvatska u pet godina nije izgubila 24% hektara pod voćnjacima!

Ministarstvo poljoprivrede poslalo je demanti na navode o podacima da je Hrvatska u pet godina izgubila 24% hektara pod voćnjacima. Naprotiv, hektari pod voćnjacima u Hrvatskoj su se povećali.

Foto: Bigstockphoto/l i g h t p o e t
  • 627
  • 38
  • 0

Pozivajući se na članak 56. Zakona o medijima ("Narodne novine", broj 59/2004, 84/2011 i 81/2013), a u skladu s člankom 57. navedenog Zakona, tražimo objavu odgovora na informaciju objavljenu 03. ožujka 2019. godine na Vašem portalu u članku "Dvije trećine plantaža voća koncentrirane u tri EU zemlje“.

Apsolutno je netočno da je Hrvatska u pet godina izgubila 24% hektara pod voćnjacima. Naprotiv, hektari pod voćnjacima u Hrvatskoj su se povećali.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, površina voćnjaka u hektarima u 2012. godini iznosila je 30.846 hektara, a u 2017. godini ista je bila 30.643 hektara, što predstavlja zanemarivu razliku od 0,66%. Međutim, prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, površina voćnjaka u hektarima u 2017. godini iznosila je 31.428,54 hektara, a u 2018. godini dalje raste na 32.899,22 hektara.
 
Napominjemo da Agencija za plaćanja vodi evidenciju uporabe poljoprivrednog zemljišta na području RH u digitalnom grafičkom obliku i Upisnik voćnjaka te dostavlja sve tražene podatke Državnom zavodu za statistiku. Ponekad dođe do manjih razlika između podataka Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Državnog zavoda za statistiku nakon čega se podaci provjeravaju i usklađuju, pri čemu je praksa pokazala da su najprecizniji podaci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. U svakom slučaju, podatak o padu od 24% nema izvor u nijednoj službenoj statistici Republike Hrvatske i potpuno je suprotan stvarnom stanju.
 
Što se tiče izvješća Eurostata nakon petogodišnjeg istraživanja, na koje se pozivate u Vašem tekstu, iz njega je vidljivo da nisu prikupljani podaci o svim voćnim vrstama što jasno stoji u tekstu dokumenta. U poveznici koja se nudila na istom izvoru, stoji da čak i ovakvo, nepotpuno izvješće Eurostata, prikazuje blagi rast voćnjaka s 22.948,81 hektara u 2012. godini na 23.191,73 hektara u 2017. godini.

Tražimo objavu odgovora na informaciju, bez promjena i dopuna, na istom mjestu programskog prostora. Također, tražimo da odgovor objavite na način da je iz naslova vidljivo da se radi o odgovoru na objavljenu informaciju. Obzirom da se radi o elektroničkoj publikaciji, odgovor na informaciju dužni ste označiti i povezati linkom.

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Reagiranje Demanti Voćnjaci Ministarstvo poljoprivrede