Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 07.10.2008.

Mehanizacija u voćnjaku

Savjetnik mehanizacija

  • 5.586
  • 263
  • 0

Ovih nekoliko tjedana velika je ponuda sajmova koji su u domeni poljoprivredne proizvodnje. Sajmovi u ovo vrijeme nisu slučajno. Dva su razloga za to; prvo je što je berba završila, a drugo a ne manje bitno je to što proizvođači sada imaju nešto novca pa bi bilo uredu da taj novac i podjele s trgovcima kojima je taj novac ipak potrebniji.

Prilika je trenutno veća pošto je povrat od 40% kapitalnih ulaganja svakako primamljiva ušteda za naše poljoprivrednike. Ipak, sama prilika nije dovoljna da se odlučimo za kupnju mehanizacije.

Treba odabrati najrentabilniju mehanizaciju za naš voćnjak.

U tablici koja je u prilogu vidimo razliku između udjela ukupnih investicija na 1ha odnosno na 5ha. Možemo zaključiti da je udio mehanizacije u cijeni koštanja voća na 1ha od 70% - 77%, a udio iste te mehanizacije na 5ha iznosi od 33% - 39%. Znači da pri kupnji kao prvo moramo znati odnos veličine voćnjaka i cijene mehanizacije.

Druga stvar na koju moramo voditi računa je kvaliteta obavljenih radova (najpovoljnija cijena rijetko je kad najbolja). Radovi koje obavljamo mehanizacijom u voćnjaku su:
Zaštita od bolesti i štetnika, malčiranje, transport u voćnjaku, obrada tla (uvjetno rečeno) itd.

Najosjetljivija operacija je dakako zaštita voćaka, pa je kvalitetan atomizer nužan za zdrav voćnjak, a kvalitetna mehanizacija nužna za profitabilno voćarstvo.

U galeriji slika ispod na stranici možete vidjeti ponudu voćarskih traktora pa i onih koji se mogu koristiti u voćarstvu, a bili su izloženi na osječkom jesenjem sajmu.

Ako želite savjet pri odabiru mehanizacije za Vaš voćnjak slobodno nas kontaktirajte.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja