Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslina
  • 11.09.2015. 16:00

Maslinina muha napada dalmatinske maslinike

Masline su izložene napadu velikog broja štetnika, no najopasniji i gospodarski najvažniji je maslinina muha. Njezina rasprostranjenost i brojnost u maslinicima, izravno utječe na kakvoću uroda i količinu maslinova ulja.

  • 375
  • 26
  • 0

Silvija Marušić iz Savjetodavne službe upozorava maslinare da je u nekim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije, u prvoj dekadi devetoga mjeseca došlo do značajnijeg porasta broja maslinine muhe (Bactrocera oleae).

Najugroženiji maslinici Podgore i Makarske

“Prema prikupljenim podacima s terena zabilježen je vrlo jaki intezitet leta maslinine muhe na području Podgore i Makarske, jaki intezitet leta na lokalitetima Krilo Jesenice, Žrnovnica, Kaštel Stari, Kaštel Lukšić, srednji intezitet na području Kaštel Sućurca, Hvara i Grohota, dok se na ostalim područjima Marušići, Gustirna, Vrsine, Supetar, Dračevica i Vis, bilježi let slabijeg inteziteta. S obzirom da su klimatski uvjeti optimalni za razvoj maslinine muhe, očekuje se daljnje povećanje njezine brojnosti" ističe dipl.ing. Marušić.

Vidi više: Baza zaštitnih sredstava

Na gotovo svim lokalitetima plodovi masline su u vrlo dobroj kondiciji te su kao takvi prikladni za polaganje jajašaca, ostvarivanje zaraze, a samim tim i šteta.

Slično je, kaže dipl.ing. Antun Kotlar i u maslinicima Dubrovačko-neretvanske županije.

“Pregledom plodova zabilježeni su novi ubodi, a na temelju vremenske prognoze za nadolazeće razdoblje, pretpostavka je da će se povoljni uvjeti za neometan razvoj toga štetnika, nastaviti. Takve procjene sugeriraju da bi štete u konačnici mogle biti poprilične, ukoliko maslinari neće pravilno provodili mjere usmjerene zaštite ploda masline“ poručuje agronom Kotlar.

Mjere suzbijanja štetnika su nužne

“Za suzbijanje odraslih jedinki maslinine muhe prije odlaganja jaja u plod, može se koristili metoda zatrovanih mamaca, primjerice, Eco trapovi, Succes bait ili atraktant Buminal s insekticidom ili, pak, izvršiti tretiranje kompletne krošnje pripravkom na osnovi deltametrina, trgovačkog naziva Decis 2,5 EC kojemu je karenca sedam dana. Nakon ostvarene početne zaraze mogu se koristiti pripravci na osnovi dimetoata, trgovačkog naziva Rogor 40, Calinogor, Perfekthion i Chromogor, strogo vodeći računa o karenci koja je 42 dana kao i o prethodnom broju tretiranja, jer su tokom jedne vegetacije, dopuštena najviše tri tretiranja“ ističe Silvija Marušić.

Prateći list

Akcije sakupljanja prazne ambalaže u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji održat će se 23. rujna 2015. i to u Sinju, kod Poljoapoteke Hipodrom, Put Piketa 24, od 09:00 do 11:00 te u Opuzenu, kod tvrtke Poljopromet d.o.o., Jasenska bb, od 14:00 do 16:00 sati.


Tagovi

Silvija Marušić Savjetodavna služba Maslinari Prateći list Splitsko-dalmatinska županija Dubrovačko-neretvanska županija Opuzen Antun Kotlar Maslinina muha Intenzitet leta Podgora Makarska Slabiji intenzitet Krilo Jesenice Žrnovnica Kaštel


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.