Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekocid
  • 22.02.2022. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Vrsine

Maslinici i smokve nestali pod hrpom otpada - rješenja nema ni nakon pet godina?

Žalosno je što je naša djedovina postala glavno smetlište za gotovo cijelu Srednju Dalmaciju, kažu mještani koji traže način kako stati na kraj deponiranju opasnog otpada i degradaciji okoliša.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 976
  • 157
  • 0

Još prije pet godina na lokalitetu Leventinica u Vrsinama u općini Marina nepoznat netko je u vlastitoj režiji krenuo "upravljati krajobrazom" pa škripe, rupe, dočiće, stare maslinike i šumske puteve napunio količinom građevinskog šuta i ostalih nusprodukata koju tamošnji mještani mjere u milijunima kubika.

Doći do svojih maslina sada jedino mogu, opisuju, uz pomoć HGSS-a i konopaca jer pravog puta nemaju. Kažu imali su ga, ali je kao i njihove masline u potpunosti zatrpan. Ništa bolje nisu prošli ni ostale voćke prvenstveno smokve koje su sada jednostavno nestale pod hrpom smeća.

I onda kao i danas vlasnici parcela podigli su pri općinskoj komunalnoj službi prijavu protiv nepoznatog počinitelja, međutim bez velike vajde.

"Tada smo urgentno reagirali jer je krenulo dovoženje otpada u tolikoj mjeri da je zasut i stari šumski put kojim smo dolazili do svojih parcela", kaže Vlado Jakus.

Uz građevinski, bačen i klaonički pa i medicinski otpad?

Iz tog ili nekog drugog razloga situacija se privremeno primirila. Sve do prije godinu i pol dana odnosno u vrijeme početka širenja korona virusa s kojim je, pričaju, "ruku pod ruku" u njihovo selo stigla nova vrsta otpada - klaoničkog pa i medicinskog. Velika ugroza osim ljudima, prijeti i divljači pogotovo divljim svinjama. Znatne količine klaoničkog otpada bogata su trpeza svežderima otkuda, strahuju, prijeti širenje svinjske kuge i trihineloze. 

"I od tada do danas, ovdje se deponira otpad od Šibenika do Splita. Ovdje netko zgrče ogromne novce. Po selu se priča da jedan kamion otpada zapada petstotinjak kuna. Zamislite samo koliko njih je ovuda prošlo. Radi se o milijunskom poslu od kojeg ni novčić ne dođe državi ni općini. Najživlje je kada padne mrak, ali ne smeta im da to rade i usred bijela dana", ogorčen je Vlado, pokazujući nam dijelove svog starog maslinika i stabala smokava koje, navodi, već odavno gnjiju pod brdom zemlje. Preostaje im samo, kaže, uzeti odvjetnika i pravdu potražiti na sudu ukoliko do prvog ročišta smeće ne zatrpa Vrsine.

Pod građevinskim otpadom nestale su masline i smokve 

Slična slika degradacije terena vidljiva je i kod ostalih "međašnika" koji su kao i naš sugovornik, ostali bez voćaka i adekvatnog puta. Onaj stari već je odavno zasut, pa tako i mogućnost dolaska do preostalih stabala maslina. Jer puta nema, a nadmorska visina u odnosu na prije koju godinu, narasla je za stotinjak metara.

"Ovo nema nigdje", ogorčen je i Zoran Jakus. Tamo se je znalo, veli, ubrati i po nekoliko stotina kilograma maslina, a sada preko njih šetaju dobro utabanom stazom.

Zvali su i policiju i općinske redare. Međutim, kaže, kao da nisu. I dalje se otpad svakodnevno dovozi. "Šta bi trebali mi ovdje stražariti dvadeset i četiri sata? Pa ljudi, budite pametni, nikoga nije briga za naše probleme. Ovo hitno treba vratiti u prvobitno stanje. Kako su to znali dovesti, neka sada to odvezu. Ili nas obeštete. Treće solucije nema", napominje Zoran.

"Nema komada zemlje koje nije prenamijenjeno u deponij"

U Vrsinama smatraju da neometano iskorištavanje nekada plodnih dočića i vrtača koji su svojedobno prehranjivali okolno stanovništvo, od kojih je većina danas preselila u Poljica i Marinu, ima za cilj uzurpaciju privatnog terena odnosno njihovo prisvojenje. Drugog objašnjenja nemaju.

"Zar mi moramo zvati Stipu Božića da se konopcima spustimo do maslina? Njih sada gledamo s visine obrasle visokom travom i makijom. Žalosno je što je naša djedovina postalo glavno smetlište za gotovo cijelu Srednju Dalmaciju. Nema komada zemlje na Leventinici koje nije prenamijenjeno u deponij, pa tako i stari bunar pored crkve sv. Josipa za kojeg se pričalo da je izgrađen u vrijeme rimske carevine. Ma koga to briga", odmahuju rukom otac i sin Stipe i Antonijo Jakus.

Većini naših sugovornika navodno je ponuđena mogućnost prodaje zemljišta. Tako i Anti Jakusu.

"Bilo je govora, ali ništa od toga. Netko je nešto i dobio, ali nikome u cijelosti nije isplaćeno. Izgleda da se ovdje radi po principu, nuđeno, prodato. Čim vam ponude oni odmah misle da su kupili i nastave s deponiranjem. Ovdje je u samo par godina deponirano toliko materijala da to graniči sa zdravim razumom", priča nam.

Ogorčeni vlasnici parcela Vlado, Zoran, Stipe i Antonijo Jakus 

Što im je sada činiti, pitaju se i odmah odgovaraju -  pravdu moraju potražiti sudskim putem. Netko je zasuo stari put i izgradio novi isključivo za svoje potrebe. Svi ostali mogu samo gledati svoje maslinike, otkrivaju nam pokazujući i odbačene gusjenice bagera.

"Mogu razumjeti da je selo opustjelo i da je danas u Vrsinama sve manje ljudi. Također, možda je nestalo i tradicionalnog načina obrade zemlje. Ali to ne znači da smo zaboravili na svoja dobra. To je naše i nitko nam bez naše privole ne može oduzeti pogotovo ne za 'skladištenje' otpada", odrješit je Ante Jakus.

Ogorčeni i lovci 

Zbog novonastale situacije oglasili su se i lovci Lovačke udruge Kuna iz Segeta koji gospodare tim područjem. Ogorčeni su postupcima pojedinaca koji u svrhu ostvarivanja financijskog dobitka uzurpiraju lovište izazivajući pritom mogućnost širenja raznih zaraznih bolesti. Za predsjednika tamošnjih lovaca Antu Bojića dileme nema - hitno se treba stati na kraj kriminalnim radnjama koje ne služe nitkome na čast.

"Kako nećemo biti ogorčeni?! Ovo što se radi, ne samo u Vrsinama nego i ostalim mjestima marinskog zaleđa, predstavlja pravi ekocid. Naših stotinjak članova u stalnom su doticaju sa sličnim situacijama, ali jednostavno, ruke su nam vezane", napominje Bojić.

Segetski lovnik Ivica Čudina ima konkretno rješenje kako stati na kraj gomilanju otpada i debljanju nečijeg novčanika nauštrb mještana Vrsina i lovaca.

"Jedna kamera i rampa, dovoljni su sigurnosni aspekti kojima bi barem donekle smirili situaciju. Slično je napravio grad Trogir. Postavili kamere na nekoliko mjesta, registriraju počinitelje, pošalju im i naplate kazne, a u slučaju da isti nisu u mogućnosti ukloniti otpad to odrade gradske službe i jasno sve to naplate", sugerira.

Međutim, dodaje, u marinskoj općini nemaju sluha za tako što. "Zato imamo ne samo Vrsine, već i Ljubitovicu, Prapatnicu i Bristivicu gdje ilegalni deponiji niču kao gljive poslije kiše", navodi dodajući da imaju i mogućnost da u dogovoru s građevinskim sektorom, zemlju s iskopa koriste za uređenje šumskih puteva, a ne da ih netko zasipa i "gradi" od raznog otpada opasnog za ljude i životinje.

Pravdu će potražiti sudskim putem 

Spremni su pružiti ruku da zajedničkim snagama stanu na kraj širenju ove pošasti. "Međutim, ne znamo jesu li tu istu ruku spremne pružiti i ostale uključene strane", poziva na odgovornost Ivica Čudina. 

Posao za inspekciju zaštite okoliša 

U općinskom komunalnom redarstvu u Marini svjesni su problema s kojim se suočavaju mještani Vrsina. Oni su, tvrdi komunalni redar Roko Matijaš, odmah po dojavi postupili u skladu sa zakonom. Cijeli slučaj koncem prošle godine prijavili su Državnom inspektoratu od kojih još nisu dobili službeno očitovanje.

"Mi možemo samo postupati prema odluci o općinskom komunalnom redu i počinitelja kazniti s mizernih dvije tisuće kuna. To je ništa u usporedbi koliki se novci vrte u Vrsinama. Ovo je slučaj za više institucije. Međutim, ovdje se radi o prebacivanju vrućeg krumpira", kaže naglašavajući da je, s obzirom što se događa i do koje je mjere sve došlo, to posao za Ministarstvo gospodarstva čija bi inspekcija zaštite okoliša trebala izići na teren i počiniteljima ovakvih nedjela odrezati kazne od nekoliko desetaka tisuća kuna.

"Tek onda bi se situacija primirila. Ovako teško. Mi možemo staviti nekavu rampu, ali ne možemo stražariti cijeli dan. Također, može se izdati i rješenje o uklanjanju, što je gotovo nemoguće s obzirom na količinu otpada", zaključio je Roko Matijaš. 


Fotoprilog


Tagovi

Ilegalni deponiji Bacanje smeća Zatrpani maslinici Zatrpani smokvici Ekocid Opasni otpad Vlado Jakus Zoran Jakus Stipe Jakus Antonijo Jakus Ante Bojić Roko Matijaš


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]