Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest maslinarima
  • 18.09.2015. 11:10

Masline i dalje treba štititi od maslinove muhe

Izravne posljedice napada muhe su opadanje plodova i gubitak njihove težine, dok se neizravne očituju u smanjenju količine i kakvoće ulja. Jer, izgrizanjem mesa ploda, ličinke pospješuju razgradnju ulja i nastajanje slobodnih masnih kiselina.

  • 159
  • 11
  • 0

Na kontrolnim punktovima Primorsko-goranske županije, agronomi bilježe let maslinove muhe (Bactrocera oleae), od nižeg do srednjeg intenziteta te preporučuju nastavak preventivnih tretiranja primjenom pripravka na osnovi spinosada s atraktantom, trgovačkog naziva Success bait, jer se na taj način uništavaju odrasle muhe, prije no što odlože jaja u plod.

"U slijedećem razdoblju treba redovito pregledavati kretanje zaraze na plodovima. Pregled se obavlja na 100 plodova. Prag štetnosti, za preventivnu metodu, je ulov od dvije muhe tjedno na običnoj žutoj ploči ili 5 % napadnutih plodova, na kojima nalazimo jaje i ličinku.Tretiranje širom, opravdano je kad je zaraženo 10-15%", ističe Karmen Karlić iz Savjetodavne službe.

Pregled insekticida registriranih za maslinovu muhu:

AKTIVNA TVAR

TRGOVAČKI NAZIV

KARENCA

spinosad+atraktant

SUCCESS BAIT

K 14

dimetoat

ROGOR 40PERFEKTHIONCALINOGOR CHROMGOR

K 42

deltametrin

DECIS 2,5 EC

K 7

deltametrin+ hranidbeni iseksualni mamac

ECO-TRAP

mamce ukloniti 7 dana prije berbe

Primjenjujte pripravke na osnovi dimetoata ili deltametrina, vodeći računa o zastupljenom sortimentu i planiranim rokovima berbe. Insekticide koristite u doba dana kada pčele više ne lete, a zatravljene maslinike prije aplikacije pokosite.


Tagovi

Kontrolni punktovi Primorsko-goranska županija Maslinova muha Success Bait Zaraza Žuta ploča Napadnuti plodovi Karmen Karlić Savjetodavna služba Dimetoat Deltametrin Sortiment Rokovi berbe Maslinici


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/