Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinarstvo
  • 10.02.2009.

Maslinarstvo - izbjeći efekt bunara

Uzgoj maslina

  • 11.720
  • 447
  • 0

Posljednjih desetak godina podiglo se prema procjeni stručnjaka preko 700 ha maslinika na otocima i na kopnu Zadarske županije, a naši maslinari odnose titule prvaka na državnim i međunarodnim natjecanjima u kvaliteti maslinova ulja. Znatnim pomacima u maslinarstvu uvelike pridonosi stalna edukacija maslinara koja se osim kroz organizirana predavanja, prikaze rezidbe, berbe i kušaonice maslinova ulja provodi i pisanom riječi.

Stoga, ukoliko se odlučite na sadnju novog maslinika ili jednostavno nadosadnju postojećeg, tekst koji slijedi pomoći će vam izbjeći najčešće greške koje se pritom javljaju.

Najčešće greške

Greške koje se naprave kod podizanja bilo kojeg trajnog nasada, pa tako i maslinika, vrlo teško se ispravljaju iz jednostavnog razloga što, primjerice radi, ukoliko nismo uz vodeće sorte posadili sortu koja je može oprašiti, tek dolaskom u rod, dakle, nakon pete, šeste godine uočavamo da nam naše masline ne rađaju. Još češće se događa, poglavito posljednjih godina, otkad se maslina s krševitih terena prebacila u Ravne kotare, na duboka, glinena tla kako nakon nekoliko godina nasad propada.

O čemu se radi?

Poznato je da maslina izvrsno podnosi nedostatak vode u tlu i da se ona s tim zna nositi, ali višak vode u tlu, odnosno korijen u vodi za nju je poguban. Često se događa da nam je maslinik u redu u normalnim kišnim godinama, međutim, u godinama kada raspored oborina nije ujednačen, a sadnju smo obavili u jame (bez prethodnog rigolanja ili dubokog oranja čitave proizvodne površine) voda se ne ocjeđuje i korijen se nalazi u vodi. Jednostavno u takvim slučajevima dolazi do ugušenja ili asfiksije korijena i prvi simptomi su žućenje lista, defolijacija i na koncu stablo potpuno propada, ali tek nakon nekoliko godina mučenja i patnje u vodi. Ova pojava poznata je kao "efekt bunara".

Česta greška je i pozeba uslijed sadnje onih sorata koje su osjetljive na niske temperature u zaleđu naše županije. Kako je sada pravo vrijeme za razmišljanje, ali i za neke konkretne poteze upućujemo vas da pročitate tekst do kraja i o svemu dobro razmislite.

Priprema terena i odabir sorte

Svi oni koji namjeravaju saditi masline u proljeće 2009. godine trebali su izvršiti pripremu terena prije većih kiša u jesen. Reguliranje vodnog režima u tlu kod maslinarske proizvodnje veoma je važno, jer kao što smo ranije rekli maslina je osjetljiva na suvišak vode u tlu. Kako bi izbjegli "efekt bunara" potrebno je izvršiti radove na odvođenju vanjskih i unutarnjih voda i time poboljšati fizikalno-kemijska svojstava tla i to kopanjem obodnih kanala i dubinskom obradom tla (70-80 cm) u srednje dubokim i dubokim tlima, odnosno podrivanjem na kamenitim terenima. Na mjestima gdje nije moguće izvesti navedeno preporučuje se kopanje sadnih jama rovokopačem ili ručno, ali tako da njena dubina ne bude ispod 80 cm, a širina jedan metar. Tako otvorena jama ostaje do sadnje, a neposredno pred sadnju izvrši se meliorativna gnojidba (gnojidba na zalihu) u jame i to mineralnim i organskim gnojivom, u količini koja se određuje nakon izvršene kemijske analize tla.

Dobrom pripremom terena omogućit ćemo maslini normalan i dobar razvoj i nemogućnost asfiksije ili ugušenja.

Sadnja

Maslina se najčešće sadi uzgojena u posudi (kontejneru), dakle, s grumenom zemlje koji se ne odvaja od korijena te je preporuka nekoliko dana prije sadnje tlo u posudi ne zalijevati vodom, a prilikom vađenja sadnice iz posude, korijenje koje je u malom prostoru posude bilo stisnuto i sklupčano potrebno je rastresti, a po mogućnosti i škarama obnoviti. Pri sadnji treba osigurati za svaku sadnicu po jedan kolac, koji joj služi kao oslonac, naročito na položajima izloženim jakim vjetrovima, osobito buri. Kolac se postavlja uz sadnicu tako da bude iznad tla najmanje jedan metar, u smjeru najjačeg vjetra. Sadnica se veže uz kolac na osmicu, na dva do tri mjesta rastezljivim gumenim vrpcama koje ne oštećuju deblo sadnice pri gibanju, naročito pri jakoj buri. Pri sadnji treba paziti da korijenje ne dođe u direktni kontakt sa stajskim gnojem ili drugim vrstama organskih ili mineralnih gnojiva. Stoga se između korijena sadnice i gnojiva stavlja sloj tla. Sadnica se sadi tako duboko da tlo oko sadnice bude u razini okolnog tla.

Odabir sorte

Redovitu rodnost osiguravamo osim dobrom i pravovremenom pripremom terena, pravilnom sadnjom i pravilnim odabirom sorti i njenih oprašivača. Najčešća sorta uljarica koja se sadi na našem području je oblica. Njen oprašivač je drobnica, uljarica i levantinka, a u nasadima stolnih sorti picholine i ascolana tenera. Preporučene sorte uljarice i one mješovitih svojstava za područje naših otoka i njen obalni dio bile bi uz oblicu još drobnica, slivnjača, karbunćela, puljizica, lastovka i levantinka te leccino, coratina, cucco i carolea, a za kontinentalni dio županije drobnica, karbunćela i krvavica, a od stranih za sva područja još leccino, cucco i itrana. Pravilan odabir vodećih sorti s odgovarajućim oprašivačem osigurava redovitu i visoku rodnost.

Čađavica masline

Zaraza se sprječava blagovremenim uništavanjem štitastih ušiju, ali ukoliko je do zaraze došlo suzbija se na jedan od sljedećih načina:

  1. Ispiranjem medne rose 0,1% -tnom otopinom deterdženta na bazi limuna (Likvi, Čarli) u tekućini ili 2%-tnom UREOM koja je kompatibilna s insekticidima i fungicidima koji se koriste protiv štitastih ušiju i čađavice.
  2. Premazivanjem napadnutih dijelova grana sljedećom otopinom: u 100 litara vode otopi se 5 kg zelene galice i 15 kg gašenog vapna.
  3. Prskanjem sa sredstvima na bazi bakra (bordoška juha 1%, cuprablau Z 1% i dr.).

Prskanje se vrši do početka vegetacije (veljača-ožujak).

Tekst i slika: Gordana Dragun


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Zadarski list


Tagovi

Voćarstvo Maslinarstvo Maslina