Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 12.03.2017. 13:30

Maslinari, zaštitite maslinu od paunovog oka

Paunovo oko prisutno je u masliniku cijele godine. Upravo u ovo vrijeme tijekom ožujka i travnja, kada se provodi rezidba maslinika, vrijeme je i zaštite od paunovog oka.

  • 1.993
  • 204
  • 0

Paunovo oko (Spilocaea oleaginea) prisutno je u masliniku cijele godine. Jednom kada se pojavi u masliniku u većoj mjeri, teško se riješava samo u jednoj godini, već je obično potrebno dvije do tri godine da se bolest dovede pod kontrolu i to kombinacijama pravodobne zaštite i pravilne rezidbe.

Upravo u ovo vrijeme tijekom ožujka i travnja, kada se provodi rezidba maslinika, vrijeme je i zaštite od paunovog oka. U maslinicima koji su relativno zdravi, potrebno je provesti pravilnu rezidbu u smislu formiranja i održavanja krošnje.

Dobro orezati i prozračiti krošnju

U maslinicima u kojima je prisutna jaka zaraza, a to su najčešće maslinici u udolinama i stabla pregustih krošnji, potrebno je dobro orezati i prozračiti krošnju. Sve odrezane grane treba iznijeti iz maslinika i spaliti, a nikako ostaviti u masliniku jer bolest prezimljuje i širi se sa zaraženih listova.

U svim maslinicima iza rezidbe potrebno je maslinu zaštititi bakrenim sredstvom, a tvrtka Syngenta preporuča pripravak koji pruža najviši stupanj zaštite u ovoj fazi - Nordox 75 WG. Doza primjene Nordoxa 75 WG je 1,5 kg/ha ili 150 g/hl.

U maslinicima koji su relativno zdravi, potrebno je provesti pravilnu rezidbu u smislu formiranja i održavanja krošnje.

Stabla je potrebno dobro okupati nešto većom količinom vode. Uputno je obaviti dva prskanja, jedno u ožujku a drugo u travnju.

Inkubacija od 15 dana do nekoliko mjeseci

Porastom temperatura zraka, te uz prisustvo dovoljno relativne vlage i kiše, bolest započinje infekciju. Potrebno je napomenuti da inkubacija (vrijeme od infekcije do vidljivih simptoma) traje od 15 dana do nekoliko mjeseci, tako da imamo dovoljno vremena za zaštitu.

Nordox je proizvod na osnovi bakrenog oksida, koji se čistoćom djelatne tvari, toksikološkim svojstvima, kao i niskom dozom primjene izvanredno uklapa u programe integrirane i ekološke zaštite. Nordox 75 WG sadrži vrlo sitne čestice bakrenih iona pri čemu je više od 80% čestica ispod 2 µm (prosječno 1,2 µm). Zahvaljujući tome, uz dobru aplikaciju, postiže se vrlo ravnomjerna distribucija na biljnim organima. Nordox 75 WG zbog toga ima naglašeno svojstvo spore redistribucije što mu osigurava visoku otpornost na ispiranje oborinama.

Za više informacija o zaštiti maslinika, obratite se tvrtki Syngenta na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Syngenta Nordox 75 WG Zaštita Maslina Paunovo oko Rezidba Maslinik


Partner