Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnik
  • 27.04.2023. 16:30

Maslačkom protiv dlakavog ružičara - ostaviti korov u voćnjaku?

Hrani se prašnicima, tučkom i kruničnim listićima te na taj način sprječava oplodnju i formiranje plodova.

Foto: S. Mujić/J. Touroult/inpn.mnhn.fr
  • 1.131
  • 78
  • 0

U nasadima borovnice, koji se sada nalazi u fenofazi ružičastog pupa, početak je cvjetanja i puno cvjetanje, ovisno od lokaliteta, primijećeno je izraženo prisustvo dlakavog ružičara, Epicometis hirta, navodi PSSRS. Osim borovnice, ovaj štetnik se može hraniti i drugim biljnim vrstama.

Ima jednu generaciju godišnje, prezimljava kao imago u zemljištu i pojavljuje se rano u proljeće te se hrani na korovskim vrstama.

"Zadržava se na žutim cvjetovima maslačka i uljane repice. Nakon toga se seli na cvjetove voća, gdje se hrani prašnicima, tučkom i kruničnim listićima", navodi stručna savjetnica Milana Kočić, dodavši kako na taj način sprječava oplodnju i formiranje plodova.

Nakon maslačka i uljane repice, seli se na cvjetove voća (Foto: PIS Vojvodina)

Dlakavi ružičar se lako prepoznaje po svom izgledu i dlačicama kojim je obrastao. Tretiranje kemijskim sredstvima nije moguće s obzirom na to da on pripada redu tvrdokrilaca, Coleoptera, i da najveću brojnost ostvaruje u periodu cvjetanja biljki, kada su tretmani insekticidima zabranjeni zbog oprašivača.

"Jedino mehaničke mjere mogu dati rezultate kao što je postavljanje posuda plave ili bijele boje s otopinom deterdženta, vode i mirisnih atraktanata, poput negro bombona. Ove klopke treba postaviti po rubnim dijelovima njive, a mogu se rasporediti i u unutrašnjost voćnjaka", ističe Kočić.

Također, u ovom periodu je poželjno ostavljanje korova u voćnjacima kao što je maslačak s obzirom na to da će se ishranjivati njegovim cvijetom.


Povezane biljne vrste

Maslačak

Maslačak

Sinonim: Ljekoviti maslačak, gorko zelje, talijanska salata | Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Korov Maslačak Uljana repica Štetočine Tretiranje Mehaničke mjere Dlakavi ružičar Suzbijanje dlakavog ružičara


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.