Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetni kukac
  • 03.04.2023. 07:30

Dlakavi ružičar počeo praviti štetu - kako ga suzbiti?

Hrani se na cvjetovima voćaka, povrća, ukrasnog bilja, mahunarkama, žitaricama. Teško se suzbija.

Foto: Depositphotos/adam_r
  • 3.111
  • 229
  • 0

Dlakavi ružičar (Tropinota hirta) je opasan štetnik voćaka. Prvenstveno napada cvjetove, cvjetne pupoljke, mlade listove i izdanke. Najveće štete nastaju na cvjetovima jabučastih vrsta, kao što su dunja, jabuka i kruška. Međutim, napada i jagodu, koštičave voćne vrste, vinovu lozu, mahunarke, ukrasno bilje, uljanu repicu, povrće, žitarice, a posebno raž.

On voli i korovske cvjetajuće vrste, a najčešće ga možemo vidjeti na cvjetovima maslačka.

Za tri dana unište cvjetove krošnje

Ima jednu generaciju tijekom godine. Odrasle jedinke su dužine od 10 do 12 mm. Veličina i obojenost ih čine uočljivim na cvjetovima. Kada je dodirnemo ispustit će neugodan miris. Tijelo je crne boje i obraslo dlačicama. Eliptično jaje je bijele boje i veličine 2 mm. Ličinka je bijela do sivo-bijela, duga 15 mm. 

Najviše se javljaju u najtoplijem dijelu sunčanog dana (Foto: Bojan Kecman)

Odrastao kukac prezimljava u tlu odakle izlazi u periodu ožujka i travnja. Tada se intenzivno hrane i prve štetu. Minimalna temperatura za let je 15ºC. Najviše se javljaju u najtoplijem dijelu sunčanog dana, kada insekti aktivno lete, posjećuju krošnje procvjetalog voća i hrane se.

Kod jakog napada mogu za tri dana u potpunosti uništiti cvjetove u krošnji jabuke. Tijekom noći se krije u zemljištu, ispod kamenja. Jedna ženka može položiti do 30 jaja u tlo i aktivna je sve do kraja srpnja. Ličinke se hrane trulom organskom tvari oko dva mjeseca, pa se preporučuje uklanjati je iz voćnjaka. Do masovnih pojava dolazi u godinama s visokim temperaturama i nedostatkom padalina. Tijekom hladnijih i kišovitih dana, insekt je neaktivan, krije se u zemljištu i na skrovitim mjestima.

Suzbijanje štetnika

Prag ekonomske štetnosti kreće se od tri do pet kukaca na 100 cvjetova ili pet posto oštećenih cvjetova. Ako imate mali broj stabala ili manju površinu cvjetajućih biljaka možete ih ručno sakupljati u jutarnjim satima stresanjem biljaka, grana ili cijelih manjih stabala.

Tretiranje insekticidima je teško, jer je tijelo ružičara dobro zaštićeno. Poseban problem je što je to štetnik koji se javlja u vrijeme cvjetanja kada su aktivne pčele i drugi oprašivači. Ostaci insekticida koji na cvjetovima ne djeluju na ružičara, ali su toksični za pčele.

Ličinke se uništavaju obradom zemljišta, a jedu ih perad i ptice koji se "gozbe" i odraslim insektima. 

Efikasne su lovne posude. Najbolji rezultati se postižu s plavo obojenim, ali mogu poslužiti bijele ili ljubičaste. Posude se napune vodom, doda se malo deterdženta i sok od jagode ili maline, negro ili bronhi bomboni. Treba redovno pregledati posude i mijenjati sadržaj.

Najviše posuda postaviti po rubu parcele ili voćnjaka. Uginule jedinke treba posuti po parceli, jer njihov miris tjera ružičare. Danas postoje i brojne feromonske klopke koje su efikasnije od primjene insekticida.


Tagovi

Dlakavi ružičar Tropinota hirta Štetnik Štete na cvijetu Suzbijanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)