Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska voćarska zajednica
  • 14.09.2018. 12:15

Markota: Trgovački lanci ruše cijenu hrvatske jabuke, voćari spremni i na dijeljenje jabuka

Iako hrvatske jabuke postižu dobre cijene na najzahtjevnijim svjetskim tržištima, to nije slučaj i s našim trgovačkim lancima koji rade sve kako bi srušili cijenu hrvatske jabuke, kaže Branimir Markota.

Foto: Ivana Jurišić
  • 1.999
  • 159
  • 0

Nakon prošlogodišnje katastrofalne godine kada je Hrvatska proizvela samo 50 tisuća tona jabuka, proizvođači jabuka pretpostavljaju kako će ove godine urod biti oko 100 tisuća tona, čulo se na jučer održanom sastanku Hrvatske voćarske zajednice održanom u prostorima tvrtke Vrtovi voća u Katoličkom Selišću.

"Od toga će oko 60 do 70 posto biti konzumna jabuka prve i druge klase“, rekao je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice. "Dio tih jabuka, oko 15 tisuća tona jabuka ekstra kvalitete, namijenjen je izvozu u dvadesetak zemalja svijeta, i to najzahtjevnijim svjetskim tržištima kao što su ona u Londonu, Maleziji, Dubaiju, Qataru“, rekao je Markota.

Ove se godine očekuje urod od 100 tisuća tona jabuka

Iako je situacija bolja u odnosu na prošlu godinu (kada je mraz desetkovao urod) Hrvatska se još uvijek ne može mjeriti s velikim europskim proizvođačima, osobito ne Poljskom koja je lani proizvela 4,5 milijuna tona, od čega je čak milijun namijenjen izvozu, dio i hrvatskom tržištu. "Poljska je naša najveća konkurencija i mi se teško može natjecati sa zemljom koja je iz EU fondova povukla čak 80 posto za svoja kapitalna ulaganja. Ako nemate troškove za podizanje voćnjaka, ako nemate troškove za hladnjače, naravno da ćete biti konkurentni i svojim niskim cijenama potući konkurenciju“, rekao je Markota.

Rušenje cijene jabuka 

"Situacija je takva da ako voćari preko svojih institucija ne zaštitite minimalne potrošačke cijene voća, dolazi u pitanje opstojnost svih proizvođača“, uvjeren je Markota. Iako hrvatske jabuke postižu dobre cijene na najzahtjevnijim svjetskim tržištima, to nije slučaj i s našim trgovačkim lancima koji rade sve kako bi srušili cijenu hrvatske jabuke.

"Mi sad imamo situaciju da je cijena jabuke prije dva mjeseca u trgovačkim lancima bila od 10 do 16 kuna, i to jabuke iz cijelog svijeta. Hrvatska jabuka ni jedan jedini dan nije išla po normalnoj cijeni, već je odmah išla na akciju tako da je najveća cijena koju smo zabilježili 6,99 kuna po kilogramu, a odmah nakon toga je išla na 3,99 kuna. To je sramota ako znamo da se u Europi u maloprodaji jabuka nigdje ne može kupiti za manje od 10 kuna, i to u zemljama u kojima je PDV puno niži od 25 posto. I onda se ljudi čude da je proizvodnja jabuka od 2010. do danas pala s 261 tisuću tonu na današnjih sto.“

Spremni i za dijeljenje jabuka na Jelačićevom trgu 

Na sastanku je istaknuto kako se problemi neće moći početi rješavati dok se svi voćari ne organiziraju u jednu krovnu instituciju. "Bez udruživanja naša pregovaračka moć je slaba i trgovački lanci će uvijek na kraju izaći kao pobjednici. Ali ako ne stvorimo bolji odnos između proizvođača, otkupljivača i trgovačkih lanaca, dogoditi će se to da trgovački lanci više neće moći reklamirati kupujmo hrvatsko iz jednostavnog razloga što hrvatskog proizvoda više neće biti“.

Ne uspiju li pregovori s trgovačkim lancima, spremni su i dijeliti jabuke

U slučaju nepovoljnih pregovora voćari su spremni i na akcije poput dijeljenja jabuka na Trgu bana Jelačića po rekordno niskim cijenama kako bi ukazali na iznimno loše stanje u svom sektoru. "Ako time ne privučemo pažnju javnosti, ne znam što bismo drugo mogli napraviti“.


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatska voćarska zajednica Branimir Markota Jabuke


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.