Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Marko Komparić
  • 24.11.2017. 15:00

Marko Komparić: Vječno bi sadio nove biljke!

Želja mi je još proširiti ponudu voćnih vrsta. Volim biljke pa mi nikada nije žao posaditi novu. Vječno bi ih sadio!

  • 1.658
  • 74
  • 0

Profesor biologije u školi i agronom po struci Marko Komparić, proizvođač je maslina, smokava i različitog voća, a dolazi iz Istre, točnije mjesta Marčana istočno od Vodnjana. Naći će se kod njega svega u voćnjaku uz masline i smokve - i marelica i trešanja i šljiva i kupina i malina i ogrozda i mnogih drugih voćnih vrsta. Na tržište ih zajedno s obitelji plasira svježe, sušene i prerađene, kako bi imali ponudu za različite ukuse i sva doba godine.

Na hektaru nasada maslina njeguju istarsku bjelicu, bužu, leccino i pendolino od kojih proizvode i miješana i monosortna maslinova ulja visoke kvalitete. Kupce pronalaze i opslužuju na sajmovima, tržnicama i manifestacijama kojih u sve dinamičnijem turizmu Istre na sreću ne manjka.

Njegov nasad ekoloških smokava, također veličine 1 hektara, osnova je proizvoda koje uz druge prodaje na Eko tržnicama svakoga tjedna u Puli i Rovinju, a uz pomoć udruge Istarski eko proizvod, organizatora istih.

Volim biljke

Za podizanje nasada uspio je koristiti lokalne potpore za sadni materijal i kaže da tu ne želi stati. Želi i nadalje proširivati vlastite nasade voća, jer kako kaže kupci sve više traže ekološki uzgojeno voće:

Postojeće nasade sam podizao kroz pet godina, od 2001. do 2006., a želja mi je još proširiti ponudu voćnih vrsta. Volim biljke pa mi nikada nije žao posaditi novu. Vječno bi ih sadio!

Na pitanje kako se baš odlučio baš za voćarstvo, kaže da ga je nagovorio otac. Nije mu to bila jedina opcija u poljoprivredi, bez obzira što je zagrebački student Agronomije, studija kojeg je želio. Kaže da je optimističan jer je svjetla budućnost ove proizvodnje u Istri:

Klinci kojima predajem, a koji kod kuće imaju doticaj s proizvodnjom sigurno imaju potencijal da sutra nose ovaj sektor proizvodnje. S druge strane djeca iz grada nemaju kontakt s biljkama pa je nerealno i očekivati da će se time baviti. Na koncu danas ima puno drugih djelatnosti koje su vrlo često i puno profitabilnije i time atraktivnije.

Sajam u Vodnjanu je na visokoj razini

Kako nas je spojio sajam mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, otvorili smo i tu temu. Ove godine ne izlaže, iako je to prethodnih godina činio. Uzeo je pauzu od izlaganja, ali bez obzira na to o sajmu ima samo riječi hvale:

Moram pohvaliti sajam u Vodnjanu jer je svake godine na doista visokoj razini i sigurno ima puno pluseva: organizacija je dobra, sadržajno je, predavanja su korisna, dobro se sajam promovira, a uvijek je zanimljiv i tematski dio. Zavidno i ove godine.


Tagovi

Marko Komparić Marčana Vodnjan Masline Voće Smokve


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]