Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Anđelić
  • 22.09.2017. 16:30

Mandarina zbog mraza manje, ali kvaliteta nikad bolja!

Na površini od 2 ha nalazi se oko 2.000 stabala mandarina sa godišnjom proizvodnjom oko 100 tona. Sorte koje uzgajaju su Zorica,chahara, okitsu, Kawano wase-poznata kao "ruska" i Saigon.

Foto: Privatna arhiva OPG-a Anđelić
  • 1.862
  • 226
  • 0

Opg Anđelić iz Opuzena se bavi poljoprivrednom proizvodnjom različitih kultura, no mandarina im je primarna proizvodnja kojom se bave već 20 godina. Na površini od 2 ha nalazi se oko 2.000 stabala mandarina s godišnjom proizvodnjom oko 100 tona. Sorte koje uzgajaju su Zorica, chahara, okitsu, Kawano wase-poznata kao "ruska" i Saigon.

Zbog okruženosti mora, rijeke Neretve i velikih broja sunčanih dana, mandarine iz doline Neretve su izuzetne kvalitete i dobile su europsku zaštitu izvornosti i zaštitu geografskog porijekla. Do prošle godine sve svoje proizvode su plasirali u otkupne centre u Opuzenu i na veletržnicu u Metkoviću.

"Dok je država davala poticaj za mandarine i dok je prodaja bila otvorena prema Rusiji bilo je sve u redu. Mi smo bili zadovoljni i odvozili u otkupne centre. Prije tri godine su najprije nastali problemi s trgovinom prema Rusiji - embargo prema Europskoj uniji a ujedno je i država ukinula poticaje za mandarine i mi smo se proizvođači našli u neobranom grožđu", istaknuo je vlasnik Andrej Anđelić.

Samostalan odlazak u prodaju

Tada je do izražaja došla neorganiziranost otkupnih centara koji se nisu pripremili za druga tržišta, nego su bili usmjereni za Rusiju, a također nisu ulagali u svoje pakirnice i nisu mogli zadovoljiti uvjete nekih europskih zemalja. Sve te njihove probleme su platili proizvođači tako da su im plantaže ostale neobrane.

"Kako stari ljudi kažu - nije svako zlo za zlo. Mi smo se odlučili sami pokrenuti kao OPG i krenuti samostalno u prodaju", istaknuo je Andrej Anđelić.

Osim mandarina imaju i malu plantažu kupina i malina. Također imaju manji broj trešanja i smokava, a sade i kulture kao što su lubenice, dinje, tikvice, kupus i u zadnje vrijeme ljute papričice Chili.

"Prošle godine smo otvorili štand u CITY Centru ONE u Splitu gdje smo prodavali svoje proizvode; od svježih mandarina do različitih vrsta prerada od naših proizvoda koje supruga proizvodi", istaknuo je Andrej.

Ostali su ugodno iznenađeni ljudima koji su kupovali njihove proizvode, koji su hvalili njihovu proizvodnju a svaku njihovu kritiku (kojih je bilo malo) su shvaćali ozbiljno i popravljali i trudili se uvijek biti bolji.

​Kvaliteta mandarina nikad bolja

Ove godine urod mandarina je zbog mraza puno manji, ali zato je kvaliteta nikad bolja i kupci će biti prezadovoljni jer dobit će prvu klasu mandarine. Inače, kaže, kupci dobivaju svježu mandarinu koja se ujutro bere i već popodne je na polici u centru. Ove godine također otvaraju i u Sloveniji svoj prostor za prodaju mandarina.

Foto: Privatna arhiva OPG-a Anđelić


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Anđelić Split Mandarina Metković Opuzen


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.