Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 15.09.2008.

Mandarina minimalno 2,40kn/kg

  • 1.103
  • 53
  • 0

Na nedavnom su sastanku proizvođači mandarina Udruga "Mandarina" i otkupljivači, uz organizaciju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, postigli dogovor oko zajamčene otkupne cijene i količine roda mandarina 2008. godine, priopćeno je iz toga Ministarstva.
Ministarstvo poljoprivrede ističe da se ove godine očekuje rekordan urod mandarina od 50.000 tona te da je tim dogovorom osiguran otkup i plasman svih količina ponuđenih na tržištu uz zajamčenu cijenu od 2,40 kuna za kilogram. - Kroz mrežu otkupljivača u dolini Neretve očekuje se otkup 40.000 tona od čega će 20.000 tona završiti u izvozu, a ujedno najveći dio proizvodnje mandarina će se staviti u legalne tržne tokove, te će se smanjiti sivo tržište. Početak otkupa mandarina je 1. listopada 2008. godine, navodi se u priopćenju.
Ministarstvo poljoprivrede podsjeća da je prošle godine otkupljeno 28.000 tona mandarina uz zajamčenu cijenu od 2,20 kuna po kilogramu. Drži da to povećanje cijena pokriva rast troškova proizvodnje i očuvanje dohotka proizvođača, a istovremeno će cijenu mandarina na tržištu održati na razini prihvatljivoj domaćim potrošačima.
- Sukladno ovom dogovoru Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja predložit će Vladi da se izvršeni otkup po minimalnoj cijeni osigura potpora u iznosu od 0,50 kuna po kilogramu. Time ukupna potpora Vlade RH za provođenje otkupa mandarina iznosi 20.000.000 kuna, stoji u priopćenju.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Tomislavgradu je ovih dana završila berba grožđa u jedinom komercijalnom vinogradu @Knebu koji se proteže na 965 m nadmorske visine, što ga čini jedinstvenim u svijetu. Potvrdili su i iznimnu kvalitetu vina upravo zbog visoke nadmorske vi... Više [+]