Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljske maline
  • 01.10.2017. 15:00

Maline podbacile, jedna lanjska kao tri ovogodišnje

U Poljskoj će berba malina potpuno podbaciti. Malinari imaju problema s veličinom ploda, cijenom otkupa i zahtijevima sezonskih radnika.

Foto: Pixabay/Pavlofox
  • 347
  • 20
  • 0

Maline su ove godine podbacile u Poljskoj. Plod je mali, a zahtjevi sezonskih radnika koji trebaju ubrati tako malu malinu - veliki. Očekuje se da će pola ovogodišnjeg ploda ostati neubrano.

"Jedna od prošlogodišnjih malina izgledala je kao tri ovogodišnje. Plodovi su mali zbog utjecaja mraza pa je i berba odgođena. Mnoge od tih malina su prikladne samo za prerađivačku industriju. Za njih je teško dobiti 4 zlota po kilogramu (oko 7 kuna)", rekao je jedan od uzgajivača naglasivši kako to nije njihov jedini problem, navodi freshplaza.

Uzgajivači, također, trebaju više radnika. "Ukrajinci dolaze, a kada saznaju da dnevnica nije visoka, kreću dalje", rekao je jedan o proizvođača.

Sezonski radnici u Poljskoj žele zaraditi više od 100 zlota dnevno (172 kune), a zahtijevaju i troškove hrane i putovanja, što za poslodavce nije prihvatljivo.

Foto: Pixabay/Pavlofox


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo