Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita u voćnjaku
  • 20.11.2022. 07:30

Mahovine i lišajevi iscrpljuju i uništavaju voćna stabla - kako ih ukloniti?

Često se javljaju na starim voćnjacima ili u područjima s visokom vlažnošću. Nekoliko je metoda za uklanjanje mahovina i lišajeva

Foto: Maja Celing Celić
  • 7.064
  • 407
  • 0

Mahovine i lišajevi mogu prekriti voćna stabla, ali neće dovesti do njihovog direktnog propadanja. Vremenom ih iscrpljuju, usporavaju rast, smanjuju rodnost i dovode do odumiranja voćaka. Na njihovoj površini se zadržavaju spore gljivica koje su odgovorne za nastanak biljnih bolesti, a odlični su kao stanište štetnih kukaca.

Uklonite ih u periodu mirovanja stabala

Za dobre rezultate uklanjanja potrebno je da taj posao obavimo u periodu mirovanja, a to je kasna jesen kada opadne lišće, zimi i rano proljeće prije kretanja vegetacije. Kada se radovi obave u razdoblju bubrenja pupoljaka to može dovesti do njihovog propadanja, ali i cijelog stabla.

Javljaju se u starim zapuštenim voćnjacima ili tamo gdje su uzgajane vrste pretrpjele određen stres. Njihovo prisustvo se često veže za područja pored rijeka, jezera i potoka i tamo gdje je podzemna voda visoka.

Više je razloga za pojavu

Jedna od metoda je četkanje

Kada se radi o manjim prekrivenim površinama izvodi se četkanje uz pomoć žičane četke, noža, špatule, drvene lopatice. Ispod stabla se stavlja najlonska folija kako bi sakupili materijal koji otpada. Najbolje je postupak obaviti prije krečenja kojim ćemo dezinficirati površinu kore.

Kada i kako obaviti krečenje stabala voća?

Kada su zahvaćene zone male, možemo obaviti postupak vapnenim mlijekom, koji se priprema kada se 1 kg vapna otopi u 10 l vode.

Za pripremu pet postotne otopine željeznog sulfata potrebno 0,5 kg je u 10 l vode. Tjedan dana poslije tretiranja, mahovine i lišajevi se sasuše i otpadnu. Na kraju ih očetkajte.

Koriste se razni premazi. Jeftino sredstvo možete i sami pripremiti kada u 10 l vode prokuhamo 1 kg soli, 2 kg drvenog pepela, sitno naribana dva sapuna za rublje i prelijemo s 10 l vode. To se prokuha, ohladi i koristi se za premazivanje.

Može se upotrijebiti i 1:8 otopina oksalne kiseline. Tretiranje ne provoditi često, jer može oštetiti koru.


Tagovi

Mahovine Lišajevi Zaštita voćaka Četkanje kore


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.