Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita stabala
  • 25.11.2016. 15:00

Lovni pojas - zamka za štetnike voćaka

Lovni pojasevi su laki za primjenu, a pomažu nam da uzgojimo zdrava voćna stabla i grmove.

Foto: Bigstockphoto/HighwayStars
  • 2.777
  • 247
  • 0

Deblo voćaka se vrlo često zanemaruje u odnosu na krošnju. Međutim, deblo je važno i u zaštiti krošnje od štetnika. Veliki broj vrsta štetnika krošnje (lista, cvijeta ili ploda) prezimljuje u pukotinama kore debla ili jedan dio svoga života provodi u zoni debla.

Deblo je i "magistralni put" za štetnike koji se kreću od tla u krošnju ili iz krošnje prema tlu. Postavljanje pojasa u zoni debla predstavlja najpouzdaniju biološko mehaničku metodu u zaštiti voćaka. Vrlo su pogodni za primjenu u malim voćnjacima, na pojedinačnim stablima.

Prednosti i mane pojasa

Pojasi imaju prednosti i mane. Prednost je što su laki za primjenu, ne izazivaju stres kod biljke, no nisu selektivni i to predstavlja problem. Kraj štetnih kukaca, njihovih larvi, u pojaseve se hvataju i korisni kukci. Ovo je najveća mana lovnih-ljepljivih pojasa i preporučuje se korištenje nakon pregleda stabla i utvrđivanja pravog trenutka primjene u skladu sa životnim ciklusom štetnika. Pojasi mogu biti lovni, tada služe za sakupljanje štetnika, ili mogu biti barijera koja onemogućava prolazak štetnicima.

Prije postavljanja lovnog pojasa potrebno je ostrugati svu napuklu koru, mahovine i lišajeve.

Prednost pojaseva, kao mehaničke zaštite, je da nemaju negativnog utjecaja na biljku, a učinkoviti su. Sami pojasi nisu dovoljna zaštita, ali u kombinaciji sa drugim aspektima zaštite, mogu nam pomoći da uzgojimo zdrava voćna stabla i grmove. Ovisno o stanju na terenu, pojasi se mogu postavljati i skidati tijekom cijele sezone. Koriste se za preventivnu i kurativnu regulaciju brojnosti raznih vrsta štetnika. Najčešće se koriste kod suzbijanja štetnika šljive, jabuke, kruške, trešnje, breskve.

Mogu biti napravljeni od različitog materijala: slame, sijena, platna, starog papira, kartona, plastičnih boca, gume, jute, čarapa, Al-folije, tvornički izrađeni. Njihova površina može se tretirati raznim ljepljivim materijama ili insekticidima (prednost dati biološki prihvatljivim preparatima).

Najjednostavniji su gotovi pojasevi u formi ljepljive trake. Ovakvi ljepljivi pojasevi se kružno zalijepe za površinu debla. Jedna strana pojasa se lijepi za deblo, a druga nosi ljepljivu materiju za hvatanje štetnika.

Mijenjati poziciju pojasa na deblu

Ljepljive pojaseve možemo izrađivati od kartona, papira i premazivati ih ljepljivim preparatima. Obično su širine 15 do 20cm. Omatanje cijelog debla nije potrebno. Nakon postavljanja potrebno ih je redovno obilaziti i nakon isteka perioda djelovanja ljepljive materije ili od situacije na terenu ukloniti.

Kod postavljanja lovnog pojasa treba osigurati da se između debla i pojasa ne formira prazan prostor koji bi štetnicima omogućio nesmetan prolazak. Prije postavljanja lovnog pojasa potrebno je ostrugati svu napuklu koru, mahovine i lišajeve. To će osigurati bolji kontakt pojasa i debla. Ukoliko namjeravamo više puta postavljati pojas na istom drvetu treba znati da se ista pozicija za pojas može koristiti najviše dva puta. Između primjene treba mjesto dobro očistiti. Najbolje je poziciju lovnog pojasa na deblu mijenjati.

Najveći broj napada lisnih ušiju na voćna stabla ostvaruje se preko mrava.

Tijekom jeseni se pojasevi postavljaju kako bi se uhvatile štetnici koje prezimljavaju u pukotinama kore debla ili štetnici koji migriraju sa krošnje na tlo. Redovno treba obilaziti pojaseve, eliminirati skrivene kukce i mijenjati pojaseve.

Prema izgledu pojasevi mogu biti ravni ili u obliku lijevka. Ravni pojasevi se poput zavoja omotavaju okolo debla. Najčešće su to ljepljivi pojasevi na koje se lijepe štetnici ili pojasevi od zgužvanog papira, jute, valovitog kartona u koje se štetnici zavlače. Od kartona ili plastičnih boca može se napraviti pojas u formi lijevka kojem je uža strana fiksirana za deblo, a šira strana usmjerena prema dolje. Gornji, uži dio treba biti dobro pričvršćen uz koru debla. Ukoliko postoje mali razmaci popunite ih glinom (zemljom). Unutrašnjost lijevaka se može tretirati namjenskim preparatima ili ljepilima.

Ovakvi pojasevi barijere su veoma korisni za sprečavanje migracije štetnika sa tla u krošnju. Vrlo su učinkoviti protiv mrava koji donose ličinke lisnih ušiju u krošnju. Najveći broj napada lisnih ušiju na voćna stabla ostvaruje se preko mrava. Mravi uzgajaju lisne uši zbog "medne rose" i šire lisne uši po voćnjaku kako bi osigurali stalan izvor hrane za sebe.

Izbjegavati zelenu boju pojaseva

Pojasevi se postavljaju na visinu debla od 40 do 50cm, ali se mogu postavljati i u krošnji na visini oko 1,5m. Ovi pojasevi se mogu koristiti i tijekom vegetacije, posebno u proljeće kada štetnici sa tla migriraju u krošnju. U tijeku vegetacije pojasevi se koriste za suzbijanje smotavaca, pipa i drugih štetnika.

Kod izrade pojasa od priručnih materijala izbjegavati materijala koji su zelene boje. Zeleno obojeni pojasevi više privlače korisne kukce(pčele, bumbare) od pojaseva koji su drugačije obojeni.

Ljepilo za ljepljive pojaseve možemo i sami napraviti od ulja, voska i masti u odnosu 2:1:1. Ta smjesa se kuha 1 do 2h dok se ne zgusne.

Foto: Bigstockphoto/HighwayStars


Tagovi

Lovni pojas Zaštita stabla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Višnja u cvatu, 19. rujna :O